Norma juridica

Trimis la data: 2020-07-14 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: nicolaevici Dimensiune: 26kb Voturi: Tipul fisierelor: docx Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cuprins
1. Aspecte teoretice privind notiunea si trasaturile normei juridice
2. Structura normei juridice
3. Norma juridica si articolul actului normativ
4. Clasificarea normelor juridice

Introducere

Norma juridica este regula de conduita sociala cu caracter social,impersonal,tipic si obligatoriu , stabilita de stat in vederea reglementarii relatiilor sociale,asigurata la nevoie prin forta de constringere a statului.

Norma juridica este norma sociala adoptata si asigurata de catre stat,in vederea reglementarii unui tip de relatii sociale. Norma juridica este elementul necesar al sistemului dreptului (drept obiectiv,pozitiv,intern,international,material,procesual,public si privat).

Normele juridice constituie o modalitate a normelor sociale. Aprecierea si cunoasterea mai corecta a normei juridice implica atit caracterizarea trasaturilor comune tuturor normelorsociale, cit si caracterizarea trasaturilor lorspecifice. Punctul de pornire la caracterizarea ei e urmatorul: orice norma juridica e norma sociala, insa nu fiecare norma sociala e si juridica. In literatura de specialitate se intilnesc multiple definitii a normei juridice. Vom evidentia doar unele din ele.

Norma juridica este acea norma sociala ce contine o regula de conduita, stabilita sau autorizata (sanctionata) de stat, menita sa reglementeze cele mai importante domenii de activitate umana si ocrotita, in caz de necesitate, de forta coercitiva a statului.

Scopul normei juridice este de a asigura convietuirea sociala orientind comportamentul oamenilor in directia promovarii si consolidarii relatiilor sociale in relatie directa cu valorile sociale statornicite in societate.

Norma juridica contine pretentiile si exigentele societatii fata de conduita membrilor sai in relatiile interumane. Prin intermediul normelor juridice se ordoneaza sise reglementeaza in forme specifice dreptului, aceste relatii interpersonale, interumane.

Norma juridica constituie sistemul juridic elementar, ea este celula de baza a dreptului si reprezinta un etalon, un model de comportament intr-o multitudine de situatii si cazuri [1, p. 138].

Norma juridica are un caracter general, deoarece se aplica pe intreg teritoriul tarii. Evident, sunt si norme care se refera la anumite zone, cum sunt cele din zona de frontiera sau din "zonele libere" etc. Aceasta nu este de natura sa puna sub semnul intrebarii caracterul de generalitate al normei juridice, intrucit ea are caracter general si in zonele la care ne referim, iar orice cetatean al tarii, avind o relatie cu zonele respective, este obligat sa-i respecte prescriptiunile. Norma juridica nu are in vedere un caz intimplator, "ci are in vedere o generalitate de relatii si o medie de comportament" [2, p. 189].

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.