Norme constitutionale privitoare la administratia publica

Trimis la data: 2015-01-07 Materia: Administratie Nivel: Facultate Pagini: 96 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Roxana_E Dimensiune: 77kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Constitutia Romaniei impune o noua viziune asupra administratiei publice1. Astfel, capitolul V al titlului III al Constitutiei consacra administratiei publice doua sectiuni: administratia publica centrala de specialitate si administratia publica locala. Din modul de redactare a acestor sectiuni se desprinde ideea ca legiutorul constituant a dorit sa delimiteze, in cadrul administratiei publice, doua sfere cu regimuri juridice diferite, si anume sfera administratiei publice centrale de specialitate si sfera administratiei publice locale.

Din modul de redactare a acestor sfere ale administratiei publice se deduce ca autoritatile administratiei publice centrale de specialitate sunt in exclusivitate autoritati ale administratiei de stat, in timp ce autoritatile administratiei publice existente in unitatile administrativ- teritoriale se impart in : servicii publice ale autoritatilor administratiei publice de specialitate descendente in unitatile administrativ-teritoriale si autoritati administrative autonome ale comunelor, oraselor si judetelor.

Pentru a incerca o delimitare a administratiei publice locale este necesar sa observam, din nou ca, potrivit articolului 119 din Constitutie, administratia publica din unitatile administrativ teritoriale se intemeiaza pe principiul atonomiei locale si pe cel al descentralizarii serviciilor publice. Din acest punct de vedere, Constitutia recunoaste dubla acceptiune a unitatilor administrativ-teritoriale.

Pe de o parte, comunele, orasele, municipiile si judetele sunt unitati administrativ-teritoriale ale statului, delimitate prin lege, in cadrul carora administratia publica de stat se realizeaza prin servicii descentralizate, aflate sub conducerea prefectului, desemnat de Guvern, la randul sau o autoritate publica descentrata in judete si in municipiul Bucuresti. Pe de alta parte, enuntarea principiului autonomiei locale in textul constitutional, presupune recunoasterea ca entitati teritoriale distincte a comunelor, oraselor, municipiilor care reprezinta primul nivel al realizarii

1 A se vedea Ioan Vida Puterea Executiva si Administratia Publica, Bucuresti, 1994 autonomiei locale si a judetelor intelese ca grupari teritoriale ale colectivitatilor locale de baza, care se afla la cel de-al doilea nivel de administratiei publice locale.In argumentarea acestui punct de vedere invocam si art. 72 alin. 3 litera a) din Constitutie, in virtutea caruia organizarea administratiei locale, a teritoriului, precum si regimul general privind autonomia locala se stabilesc numai prin lege organica.

Din formularea acestui text constitutional rezulta ca, in viitor, este posibila o delimitare a administratiei locale, de organizarea teritoriului, in sensul ca, potrivit vointei legiuitorului se poate opera o reglementare specifica a organizarii administratiei locale, in colectivitati locale distincte, altele decat cele existente la ora actuala, cat si o noua distributie teritoriala a competentelor administrative ale statului, inclusiv prin modificarea structurii unitatilor administrativ-teritoriale.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.