Norme de redactare a unei lucrari stiintifice in domeniul stiintelor istorice si politice

Trimis la data: 2012-11-15 Materia: Pedagogie Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: andreea_sb Dimensiune: 30kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Metodologia cercetarii stiintifice este o parte a stiintei socio-umane. Ea poate fi definita ca un ansamblu de principii, de etape si faze, de metode, tehnici si instrumente de investigare si cunoastere stiintifica a fenomenelor socio-umane. In sens larg, prin metodoloigie se intelege ansamblul unor metode folosite in cercetarea stiintifica. Scopul fundamental al metodologiei este acela de a ne ajuta sa intelegm, in termeni cat mai largi posibili, nu atat produsele stiintei, cat procesul de cunoastere insusi.

Lucrare de licenta - lucrare stiintifica ce expune un studiu de specialitate intr-o anumita tema pentru obtinerea diplomei de licenta;
Prima etapa a unei lucrari stiintifice, de orice fel ar fi ea, o constituie alegerea temei, a subiectului care trebuie cercetat sau care a fost cercetat.Alegerea trebuie sa fie determinata de utilitatea teoretica si practica a studierii ei, daca au fost rezolvate sau nu toate problemele care o compun, daca mai exista izvoare utilizate eronat, rectificarea acestor erori, daca au aparut surse noi.

Dupa ce s-a ales tema urmeaza formularea exacta a subiectului care trebuie facuta cu mare atentie in functie de posibilitatea de a se informa, in functie de ce s-a scris pana la acea data, in functie de informtiile detinute si de activitatile de cercetare desfasurate. Continutul lucrarii trebuie sa fie in concordanta cu titlul ei.
Dupa parcurgerea acestei etape, se trece la lecturarea lucrarilor referitoare la subiectul ales.

Este foarte importanta problema exprimarii si a prezentarii. Un rol aparte tine de limbajul stiintific, de logica exprimarii, de ortografia si de sintaxa corecta, adica o armonie dintre forma si continutul lucrarii.E necesar de respectat cateva reguli de unificare a continutului si formei:

- stil simplu, clar si precis de exprimare, adecvat obiectului exprimarii;
- respectarea legii comunicarii prin a scrie citet, a se folosi de o logica a demonstrarii, prin folosirea corecta a semnelor de punctuatie, folosirea frazelor concise;
- o structura bine gandita a lucrarii cu evidentierea partilor componente ale ei;

- evidentierea rationamentelor si concluziilor, demonstrarilor fiecarei parti, fiecarui
gand enuntat etc.;
- un volum al lucrarii pe masura cerintelor si un echilibru intre partile componente
ale lucrarii;
- o concluzie precisa si conforma problemei sau temei cercetate.

Redactarea lucrarilor stiintifice presupune cerinte deosebite fata de forma lucrarilor. Ele trebuie sa fie elaborate citet cu o acuratete deosebita, clare, pe intelesul tuturor.In principiu, structura unei lucrari stiintifice cuprinde: pagina de titlu, cuprins/sumar, introducerea, dezvoltarea pe capitole a tematicii propuse, concluzii, bibliografie si anexe.

In pagina de titlu se mentioneaza elementele de identificare ale lucrarii.Cuprinsul trebuie sa contina structura lucrarii, indicandu-se: titlul fiecarui capitol si subcapitol, cu paginile intre care se afla, anexele si bibliografia. Poate fi plasat fie la inceputul sau la sfarsitul lucrarii, dar se recomanda sa fie plasat la inceput, pentru a facilita accesul rapid la continut. De asemenea, trebuie sa fie extrem de exact, fara nicio eroare de paginatie.

Introducerea- In cadrul ei se vor scoate in evidenta motivatia alegerii temei, elementele noi pe care le aduce lucrarea, elementele care caracterizeaza lucrarea, metodologia folosita. Se mai pot mentiona dificultatile intampinate, precum si multumirile adresate persoanelor care au sprijinit relizarea lucrarii Ea trebuie sa atraga atentia cititorului, sa explice sensul, importanta temei ce va fi abordata si sa justifice alegerea ei.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.