Normele civile

Trimis la data: 2019-11-27 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: catalinatania Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Activitatea judiciara este reglementata de normele de procedura civila.
Aceste norme sunt cuprinse in Codul de procedura civila, care poate fi considerat legea comuna in materie, dar si in anumite legi speciale, precum : Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, legi care reglementeaza sau dezvolta anumite aspecte prevazute de Codul de procedura civila.
Din punct de vedere al perspectivei din care sunt privite, normele de procedura civila pot fi clasificate dupa mai multe criterii, printre cele mai semnificative fiind: obiectul reglementarii, sfera raporturilor sociale care intra sub incidenta normelor procesuale, precum si caracterul conduitei pe care o prescriu diferitilor participanti la procesul civila.
In functie de obiectul reglementarii in literatura de specialitate se face distinctia intre urmatoarele categorii de norme: normele de organizare judecatoreasca, normele de competenta, normele de procedura propriu-zise si normele de executare silita.
Normele de organizare judecatoreaca reglementeaza stabilirea instantelor judecatoresti, numirea si avansarea judecatorilor, statutul magistratilor, compunerea completelor de judecata, inclusiv incidentele cu privire la constituirea sau compunerea instantei (de ex: incompatibilitatea, abtinerea si recuzarea).
Normele de organizare judecatoreasca sunt, in marea lor majoritate, imperative, exceptie constituind cele referitoare la recuzare care prezinta caracter dispozitiv.

Normele de competenta reglementeaza atributiile instantelor judecatoresti. Ele pot fi subclasificate in:
-norme de competenta generala care stabilesc prerogativele instantelor judecatoresti in raport cu alte autoritati publice;
-norme de competenta materiala sau de atributiune- norme stabilite in raport cu natura litigiului-, aceste norme reglementeaza competenta instantelor judecatoresti pe verticala intre autoritatile jurisdictionale de grad diferite, precum si intre organele jurisdictionale de acelasi grad, avand insa o natura diferita;
-norme de competenta teritoriala acestea stabilind competenta pe orizontala, intre organele judecatoresti de acelasi grad, dar situate in circumscriptii diferite. Aceste norme la randul lor se clasifica in: norme de competenta teritoriala de drept comun, norme de competenta teritoriala alternativa si norme de competenta teritoriala exclusiva sau exceptionala.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.