Normele comunitare privind discriminarea la locul de munca

Trimis la data: 2011-05-24
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 8.82 / 10
Downloads: 210
Autor: Neagu andreea
Dimensiune: 24kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
De 50 de ani, Comisia Europeana depune eforturi pentru a asigura un nivel ridicat de ocupare a fortei de munca si de protectie sociala, conditii de trai si de munca mai bune si o coeziune economica si sociala.In acest context, Comunitatea Europeana (CE) sustine si completeaza actiunile statelor membre in materie de politica sociala, in conformitate cu dispozitiile Tratatului de instituire a Comunitatii Europene, in special articolele 136-139.
In acest scop, CE adopta legislatia care defineste cerintele minime aplicabile la nivelul Uniunii Europene referitoare la conditiile de munca si de incadrare in munca, precum si la informarea si consultarea lucratorilor. Statele membre transpun dreptul comunitar in legislatia nationala si asigura aplicarea sa, garantand un nivel uniform in ceea ce priveste protectia drepturilor si obligatiilor de care beneficiaza cetatenii europeni in toate tarile Uniunii.

Autoritatile nationale, inclusiv organele de jurisdictie, sunt responsabile cu punerea in aplicare a masurilor nationale de transpunere. Comisia Europeana controleaza transpunerea dreptului comunitar si vegheaza la aplicarea sa, efectuand o monitorizare sistematica. Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene are un rol important in solutionarea litigiilor si, de asemenea, este abilitata sa ofere o interpretare a dreptului comunitar in cazul in care instantele nationale inainteaza o astfel de cerere.

2. CONCEPTUL DE DISCRIMINARE
In sensul directivei consiliului din 27 nov 2000, "principiul egalitatii" reprezinta absenta oricarei discriminari directe sau indirecte, bazate pe unul din motivele:

(a)o discriminare directa se produce atunci cand o persoana este tratata intr-o maniera mai putin favorabila decat este, a fost sau va fi tratata intr-o situatie asemanatoare o alta persoana, pe baza unuia dintre motivele mentionate in art. 1;

(b)o discriminare indirecta se produce atunci cand o dispozitie, un criteriu sau o practica aparent neutra poate avea drept consecinta un dezavantaj special pentru persoane de o anumita religie sau convingeri, cu un anumit handicap, de o anumita varsta sau de o anumita orientare sexuala, in raport cu alta persoana, cu exceptia cazului in care:

1.aceasta dispozitie, acest criteriu sau aceasta practica este corect justificata de un obiectiv legitim, iar mijloacele de realizare a acestui obiectiv sunt adecvate si necesare sau

2.in cazul persoanelor cu un anume handicap, angajatorul, sau oricare persoana sau organizatie care intra sub incidenta prezentei directive, este obligat, conform legislatiei nationale, sa ia masurile respective conform principiilor prevazute in art. 5 in scopul de a elimina dezavantajele care rezulta din aceasta dispozitie, criteriu sau practica.

Hartuirea este considerata o forma de discriminare, atunci cand se manifesta un comportament indezirabil cu privire la motivele mentionate in art. 1, care are ca obiectiv sau ca efect lezarea demnitatii unei persoane si crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau ofensiv. In acest context, notiunea de hartuire poate fi definita conform legislatiei si practicilor nationale ale statelor membre.

Orice comportament constand in a ordona cuiva sa practice o discriminare impotriva unei persoane pentru unul din motivele mentionate in art. 1 este considerat discriminare in sensul alin. (1).
Prezenta directiva nu aduce atingere masurilor prevazute de legislatia nationala care, intr-o societate democratica, sunt necesare pentru securitatea publica, apararea ordinii si prevenirea infractiunilor penale, protectia sanatatii publice si protectia drepturilor si libertatilor semenilor.

Conform art. 6 din Tratatul privind Uniunea Europeana, instituirea Uniunii Europene se bazeaza pe principiile libertatii, democratiei, respectului fata de drepturile omului si fata de libertatile fundamentale, precum si pe principiul statului de drept, principii care sunt comune tuturor statelor membre, iar Uniunea Europeana respecta drepturile fundamentale, garantate prin Conventia Europeana de Aparare a Drepturilor Omului si a Libertatilor Fundamentale si prevazute in traditiile constitutionale comune ale statelor ca principii generale de drept comunitar.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.