Normele organizatiilor sociale nestatale

Trimis la data: 2014-11-18 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: mychael_king Dimensiune: 17kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Normele organizatiilor nestatle (nonguvernamentale) constituie o categorie important a normelor sociale. La ele se refera: normele partidelor politice, asociatiilor civile, firmelor comerciale, societatilor mixte, organizatiilor de tip cooperatist, ligilor, asociatiilor, cluburilor, organizatiilor stiintifice, cultural, uniunilor profesionale etc. Organizatiile sociale sint variate si numeroase, iar gradul lor de organizare este de asemenea diferit. Astfel, se cunosc organizatii cu multe elemente spontane si organizatii mai stabile, cu un sistem de alcatuire si functionare stabilit printr-un statut, care fixeaza drepturile si obligatiile membrilor. .

Norma juridica luata separate sau un grup de norme inca nu reprezinta dreptul. Dreptul nu este altceva decit un sistem de norme juridice, care exprima intr-o forma mai completa si generala vointa de stat, caracterul lor social fiind patruns de legitati si principia unice conditionate de structura economica, politica a societatii si de starea ei spiritual. Orice norma juridica luata separat capata calitatea caracteristica dreptului in general numai in cazul in care ea este inclusa in sistemul general al dreptului.

Cu toate acestea, norma juridica este un element relative de sine statator, care dispune de un sir de trasaturi specific numai ei, care aprofundeaza si concretizeaza viziunile noastre despre drept, esenta si continutul lui, despre mecanismul de reglementare a relatiilor sociale, fiind, totodata, parte component si element primar al sistemului de drept. In acelasi timp, norma juridica are o structura complicata, al carei nucleu este regula de conduit, la care sint axate celelalte elemente ce disting particularitatile ei.

Normele organizatiilor nestatle (nonguvernamentale) constituie o categorie important a normelor sociale. La ele se refera: normele partidelor politice, asociatiilor civile, firmelor comerciale, societatilor mixte, organizatiilor de tip cooperatist, ligilor, asociatiilor, cluburilor, organizatiilor stiintifice, cultural, uniunilor profesionale etc. Organizatiile sociale sint variate si numeroase, iar gradul lor de organizare este de asemenea diferit.

Astfel, se cunosc organizatii cu multe elemente spontane si organizatii mai stabile, cu un sistem de alcatuire si functionare stabilit printr-un statut, care fixeaza drepturile si obligatiile membrilor. Normele elaborate de aceste organizatii poarta amprenta gradului lor de organizare, a scopurilor pe care le urmaresc, ele stabilind cadrul de organizare si functionare, raporturile interne dintre membrii sai, reguli ce le reglementeaza intreaga lor activitate. Toate acestea isi elaboreaza norme cu character statutar, institutional, conventional .

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.