Notiunea de serviciu public

Trimis la data: 2011-08-26 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 21 Nota: / 10 Downloads: 1083
Autor: Dana dan Dimensiune: 42kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cuvantul serviciu isi are originea in cuvantul latin servitium si este definit ca fiind "actiunea ,faptul de a servi, de a sluji; forma de munca prestata in folosul sau in interesul cuiva", respectiv, "subdiviziune in administratia interna a unei institutii, intreprinderi etc". Din cele doua definitii oferite de dictionar se observa ca exista doua acceptiuni ale cuvantului serviciu : o acceptiune functionala -aceea de activitate- si o acceptiune structurala.

In literatura juridica s-au exprimat numeroase puncte de vedere cu privire la notiunea de serviciu public. Intr-o opinie , pornindu-se de la intelegerea conceptului de administratie ca fiind "totalitatea serviciilor publice considerate din punct de vedere al organizarii , al atributiilor si modului lor de functionare ,sau , mai bine zis, ea este organismul cu ajutorul caruia guvernele cauta sa realizeze siguranta, justitia , protectia si, in fine, toate celelalte lucruri care constituiesc ratiunea de a fi a unui stat".

S-a ajuns la concluzia ca prin serviciu public administrative se intelege un organism administrative creat de stat, judet sau comuna, inzestrat cu competenta si puteri determinate, cu mijloace financiare procurate din patrimonial general al administratiei publice care l-a creat, pus la dispozitie publicului pentru a satisface in mod regulat si continuu o nevoie cu character general, careia initiativa privata nu ar putea sa-I dea decat o satisfactie "incompleta si intermitenta" .

Precizarea ca este vorba despre serviciul public administrative este necesara deoarece fiecarei nevoi sociale ii corespunde un tip de serviciu public.Astfel, nevoii de reglementare a conduitei umane ii corespunde serviciul public legislativ nevoii de infaptuire a justitiei sociale (solutionarea starilor litigioase prin hotarari cu putere de adevar legal )ii corespunde serviciul public judiciar si nevoii de creare a conditiilor pentru transpunerea in practica a normelor juridice, de aplicare a acestora si de asigurare a aplicarii lor ii corespund serviciile publice administrative.

Intr-o alta opinie s-a apreciat ca serviciile publice se intalnesc oriunde este vorba despre o activitate de stat, deci, impartirea serviciilor statului in servicii publice si alte servicii este incorecta. S-a exprimat punctul de vedere ca functia executiva a statului se exercita prin servicii publice astfel : "serviciul infiintat si organizat de catre stat sau impartirile sale administrative pentru indeplinirea atributiilor lor executive" .

Termenul serviciu public este dependent de cel de interes general, pentru ca serviciul public nu exista decat in raport cu o anumita cerinta a membrilor unei colectivitati, sau, altfel spus , "scopul serviciului public este totdeauna interesul general" . Desi nu este simplu de definit, termenului serviciului public i s-a recunoscut in doctrina un sens functional si un sens organizatoric.

In sens functional serviciul public reprezinta o activitate de interes general.In sens organizatoric serviciul public este perceput ca organizatie de stat sau a colectivitatii locale, infiintata de persoanele juridice de drept public competente, cu scopul de a asigura satisfacerea unor cerinte ale membrilor colectivitatii , in regim de drept administrative sau civil, in procesul de executare a legii .

In functie de dimensiunea colectivitatii ale carei cerinte incearca sa le resolve serviciul public, acesta poate fi serviciu public national sau serviciu public la nivelul unitatilor administrativ -teritoriale.Din punct de vedere al tipului activitatii exista : serviciu public de legiferare, serviciul public judiciar si serviciile publice administrative.

In art. 2, (1), lit k din Legea nr. 554/2004 este definit serviciul public ca fiind "activitatea organizata sau autorizata de o autoritate publica, in scopul satisfacerii, dupa caz a unui interes public".
Cu privire la principiul deconcentrarii serviciilor publice se impune observat ca el este afirmat prin Constitutia Romaniei in forma revizuita in anul 2003, in art. 120, unde se afirma ca : "administratia public din unitatile administrativ -teritoriale se intemeiaza pe principiile descentralizarii autonomiei locale si deconcentrarii serviciilor publice".

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.