Notiunea de administratie publica

Trimis la data: 2013-10-04 Materia: Administratie Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Pisica irina Dimensiune: 15kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Oamenii din cauza naturii lor, prin datele lor biologice si psihologice sunt obligati sa traiasca in comun, in ceea ce intr-un cuvant numim societate. Atata timp cat vor exista oameni va exista si societatea [1].
Leon Duguit ne arata ca nevoile comune ale oamenilor nu pot fi satisfacute decat numai printr-o colaborare comuna, iar nevoile diferite si aptitudinile diferite, se completeaza reciproc [2]. Aceasta interdependenta intre oameni atat de diferiti este un fenomen social si pretinde o adevarata solidaritate sociala.

Dar, pentru ca oamenii sa poata trai in comun, trebuie sa se organizeze si sa aiba reguli comune de viata, de ordine si munca carora sa li se supuna cu totii, deci intr-o apreciere de esenta se impune ca societatea sa fie organizata. Forma superioara de organizare a societatii este statul.Pentru a evita ca statul sa devina arbitrar sau totalitar, dupa formula lui Montesquieu, punerea in valoare a principiului separatiei puterilor in stat se face prin faptul ca fiecare putere se opreste una pe alta, si in consecinta in mod necesar cele trei functii politice, distincte, puterea legislativa, executiva si judiciara sunt atribuite unor organe diferite care isi impart sarcinile si se controleaza mutual [3].

Functia executiva are sarcina concreta de a pune in valoare vointa generala, exprimata in legi, si de a angaja organele executive, in limitele atributiilor incredintate, in infaptuirea acestei opere. Guvernantii (administratorii) organizeaza, conduc si satisfac cererile guvernatilor (administratilor).Profesorul Erast Diti Tarangul arata ca functia executiva sau administrativa, are ca obiect organizarea aplicarii si aplicarea in concret a legilor, asigurarea bunei functionari a serviciilor publice, instituite in acest scop, precum si emiterea de acte normative si individuale sau efectuarea de operatii materiale, prin care, pe baza legii, se intervine in viata particularilor pentru a le dirija activitatea sau a le face anumite prestatii [4].

Notiunea de administratie - administratio in latina -, termenul presupune o activitate de conducere, organizare, gospodarire [5]. Provenienta poate fi data si de cuvantul latin "administer", care inseamna agent, servitor, instrument [6].
Administratia, desemneaza atat forma de activitate pentru realizarea functiei executive cat si totalitatea organelor statului prin care se desfasoara aceasta activitate. De aici, deducem ca administratia, in mod curent poate desemna atat o activitate, cat si un organ sau sistem de organe, care infaptuiesc aceasta activitate [7].

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.