Notiunea de decizie adminstrativa

Trimis la data: 2014-07-30
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 77
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Alina_C
Dimensiune: 70kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Orice activitate umana presupune adoptarea unei hotarari, a unei decizii. Oamneii urmaresc realizare unor scopuri, a unor obiective, or, pentru infaptuirea acestora este necesara o actiune, in general, sau o inactiune.
Activitatea administrativa, ca activitate umana, presupune, de asemenea, existenta unor decizii. Fiind adoptate de organe ale administratiei publice, aceste decizii au fost numite " decizii administrative".
Decizia administrtaiva poate fi definita ca o manifestare de vointa a unui organ al administratiei publice, constand intr-o optiune in vederea realizarii unui scop. Cand organele administratiei publice au o asemena libertate, legeaprescriind in mod obligatoriu cum trebui sa se actioneze, decizia administrativa nu poate interveni.
Decizia administrativa este adoptata intotdeauna pentru infaptuirea unuia sau mai multor scopuri, prin organizarea de actiuni, in majoritatea cazurilor, sau a unor inactiuni. Organul competent isi exprima vointa prin adoptarea deciziei.

Eficienta si valoarea sociala ale unei decizii administrative depind de modul cum este inteleasa problema ce trebuie rezolvata, de realismul solutiei adoptate, precum si de oportunitatea actiunii, de indeplinirea la timp a actiunii ce trebuie intreprinsa pe baza sloutiei la care s-a ajuns.
Daca lipseste chiar si numai una din aceste conditii, scopul pentru care a fost adoptata decizia respectiva nu se va mai putea infaptui, dar in mod partial, limitat.
Deciziile administrative pot sa priveasca probleme de natura interna ale organelor administratiei publice, ele referindu-se, in generall la organizarea interioara a acestora la repartizarea de atributii si sarcini de serviciu pe compartimente, pe persoane.

Alte decizii administrative privesc actvitatea organelor adminsitratiei in raport cu subiecte de drept exterioare acestora, relatiile organelor administratiei cu factori din mediul social in care sunt integrate.
Pentru ca o decizie administrativa sa atinga pe deplin scopul pentru care a fost emisa, este absolut indispensabil ca organul emitent sa cunoasca foarte exact situatia care a prilejuit adoptarea acelei decizii.
Aceasta conditie de baza a eficientei deciziei administrative ridica o problema, si anume cine este cel mai in masura sa adopte o decizie administrativa.

Datorita ierarhizarii organelor administratiei publice, deciziile organelor superioare sunt obligatorii pentru organele inferioare, care vor trebui sa le execute intocmai.
Deciziile administrative pot se se refere la situatiile cu caracter de generaliatate. Aceste sunt deciziile normative. Alte decizii administrative pot sa priveasca situatii concrete, particulare. Acestea sunt deciziile individuale. Deciziile cu caracter individual sunt emise tocmai pentru aplicarea la cazurile concrete a deciziilor normative.
Ca sa aiba avlabilitatea, o decizie administrtativa trebuie sa fie legala, sa respecte dispozitiile in vigoare ale legii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.