Notiunea de decizie adminstrativa

Trimis la data: 2014-03-01
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 77
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ileana_C
Dimensiune: 71kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Orice activitate umana presupune adoptarea unei hotarari, a unei decizii. Oamneii urmaresc realizare unor scopuri, a unor obiective, or, pentru infaptuirea acestora este necesara o actiune, in general, sau o inactiune.Activitatea administrativa, ca activitate umana, presupune, de asemenea, existenta unor decizii. Fiind adoptate de organe ale administratiei publice, aceste decizii au fost numite " decizii administrative".Decizia administrtaiva poate fi definita ca o manifestare de vointa a unui organ al administratiei publice, constand intr-o optiune in vederea realizarii unui scop. Cand organele administratiei publice au o asemena libertate, legeaprescriind in mod obligatoriu cum trebui sa se actioneze, decizia administrativa nu poate interveni.
Alte decizii administrative privesc actvitatea organelor adminsitratiei in raport cu subiecte de drept exterioare acestora, relatiile organelor administratiei cu factori din mediul social in care sunt integrate.
Pentru ca o decizie administrativa sa atinga pe deplin scopul pentru care a fost emisa, este absolut indispensabil ca organul emitent sa cunoasca foarte exact situatia care a prilejuit adoptarea acelei decizii.Aceasta conditie de baza a eficientei deciziei administrative ridica o problema, si anume cine este cel mai in masura sa adopte o decizie administrativa.

Datorita ierarhizarii organelor administratiei publice, deciziile organelor superioare sunt obligatorii pentru organele inferioare, care vor trebui sa le execute intocmai.
Deciziile administrative pot se se refere la situatiile cu caracter de generaliatate. Aceste sunt deciziile normative. Alte decizii administrative pot sa priveasca situatii concrete, particulare. Acestea sunt deciziile individuale. Deciziile cu caracter individual sunt emise tocmai pentru aplicarea la cazurile concrete a deciziilor normative.
Ca sa aiba avlabilitatea, o decizie administrtativa trebuie sa fie legala, sa respecte dispozitiile in vigoare ale legii.

Fundamentarea juridica a deciziilor administrative constituie o conditie hotaratoare pentru aplicabilitatea acestora.
Nici o decizie administrativa nu trebuie sa fie adoptata fara consultarea jurisconsultilor, intrucat ei sunt cei mai in masura sa se pronunte cu privire la fundamentarea juridica a unei decizii.
Decizia, componenta primara a sistemului decizioanl, constituie un element esential al managementului, fiind instrumentul sau specific de exprimare.In fond, nivelul calitativ la conducerii unei organizatii se manifesta prin deciziile elaborate si palicate.

Decizia de conducere reprzinta procesul de laegere a unei linii de actiune in scopul realizarii unor obiective, prin a carei aplicare se influenteaza activitatea a cel putin unei alte persoane decat decidentul.Deciziile manageriale, spre deosebire de deiziile generale, se refera la misiunea, strategiile si politica pe termen lung ale firmei,coordonarea principalelor domenii de activitate, atingerea eficientei dorite, solutionarea si medierea conflictelor, masuri de maxima importanta prntru viitorul firmei.

In practica decizia manageriala imbraca doua forme: actul decizioanl si procesul decizional.Actul decizioanl se refera la situatii decizioanale de complexitate redusa, cu caracter repetitiv sau in care variabilele implicate sunt foarte bine cunoscute de catre decident. Procesul decizonal implica un consum mare de timp, pe parcursul careia se culeg sia nalizeaza informatii,se consulta persoane in vederea conturarii situatiei decizionale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.