Notiunea de infractiune internationala

Trimis la data: 2015-05-25
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Brinza Anisoara Silvia
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Orice norma de drept exprima o vointa. Daca exprima vointa unui stat, norma respectiva face parte din dreptul national al statului respectiv. Daca exprima vointa unei colaborari dintre state, ea devine norma de drept international.
In literatura juridica de specialitate se foloseste atat denumirea
de drept international penal, cat si cea de drept penal international . Aceste imbinari sunt mai degraba doua sintagme nominative care, de cele mai multe ori, functioneaza ca sinonime.
Intre aceste sintagme exista, totusi, diferenta conceptuala .
Dreptul international penal este o ramura a dreptului public, se bazeaza si se afla in relatii de corelatie reciproca cu normele generale ale acestui drept.
Se constituie din norme materiale si din norme procesuale. Normele materiale stabilesc actele interzise, adica totalitatea faptelor considerate de conventii drept infractiuni, iar normele procesuale stabilesc procedurile permise in situatia in care normele materiale au fost incalcate.

Reprezinta un ansamblu de reguli create in procesul coordonarii vointei statelor si acceptate drept obligatiune a tuturor statelor si orientate direct impotriva infractiunilor cu caracter international. Face parte din ordinea juridica internationala.
Apara, prin aplicarea metodelor si procedeelor specifice, ordinea juridica internationala in general de posibilele atentate comise de indivizi aparte sau de grupuri de indivizi in domeniile strict reglementate: securitate internationala (lupta impotriva agresiunii), conflicte militare (incalcare a legilor si cutumelor de purtare a conflictelor militare), protectie internationala a drepturilor omului (genocidul, apartheidului).

Se exercita in forme speciale si, odata cu adoptarea Statutului Curtii Penale Internationale, se prezinta ca un cod perfect unitar, coerent si legiferat.Este la etapa cristalizarii ca ramura autonoma de drept fiind recunoscuta ca una dintre cele mai noi ramuri ale dreptului international public, oficial codificata in totalitatea normelor sale, in 1998, odata cu instituirea jurisdictiei penale internationale configurate de Statutul Curtii Penale Internationale de la Roma.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.