Notiunea de principii a dreptului

Trimis la data: 2013-06-10
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 8.13 / 10
Downloads: 0
Autor: S J
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prin principiu intelegem un element fundamental, idee, lege de baza pe care o intemeiaza o teorie stiintifica, un sistem politic, juridic, o norma de conduita sau totalitatea legilor si a notiunilor de baza ale unei discipline, element de baza, punct de plecare, convingere etc.
Cat priveste principiile de drept, acestea reprezinta acele idei calauzitoare ce se regasesc in continutul normelor juridice. Ele reprezinta tocmai ce se regasesc in continutul normelor juridice. Ele reprezinta tocmai manifestarea convingerilor legiuitorului asupra cerintelor obiective ale societatii. Aceste convingeri a doua elemente importante: traditia, statornicia in timp a unor reguli dupa care s-au adoptat normele juridice, verificate ulterior cu valoare de eficienta in viata societatii, precum si tendinta continua de inovatie, de schimbare profunda.
Un principiu se poate prezenta sub forma unei deductii, axiome, ca o generalizare de fapte experimentate.In stiintele sociale, deci si in stiintele juridice practica reprezinta unul din principiile esentiale de verificare a unei norme juridice. Deci, principiile fundamentale ale dreptului cuprind un mare numar de cazuri concrete. Prof. Mircea Djuvara remarca urmatoarele: "Suntem foarte usor inclinati a comite eroarea de a crede ca un principiu de drept sau de justitie este un produs al unei pure speculatii si ca ar apare in mintea noastra inaintea unei experiente... De aceea, nu pot exista principii de drept indiscutabile, care sa valoreze pentru orice timp si orice loc".

Asadar, potrivit autorului citat, toate principiile de drept reprezinta rezultatul unor observatii continue si necesare ale nevoilor societatii.
In procesul de creare a dreptului, deci de legiferare, aceste principii sunt luate in calcul pentru ca prin normele juridice ce se vor adopta sa se raspunda la nevoile de viata, la cerintele imediate si de perspectiva ale societatii. Respectand anumite principii consacrate ale dreptului, in procesul de legiferare se asigura unitatea, coerenta, omogenitatea, continuitatea sistemului juridic.

Renuntarea la anumite principii de dragul schimbarii nu este benefica, pentru ca, asa cum au mai amintit, unul din elementele de baza ale principiilor dreptului il reprezinta traditia, care-si pune amprenta asupra gandirii juridice a societatii, a atasamentului membrilor societatii la ideea de legalitate si justitie.Un principiu general de drept se construieste in timp, pe baza unei experiente, a verificarii practice a unor idei, concepte, puncte de vedere. Tocmai existenta acestor idei si concepte, a unor categorii juridice sau morale, a unor conduite de viata si verificarea practica poate duce la elaborarea unui principiu.

Aceste categorii si concepte juridice sunt rezultatul comensurarii actiunilor omenesti, raportat la sistemul de drept existent si coroborat cu idealurile de justitie, de echitate si morala ale societatii. Nimic nu este mai pagubitor pentru o societate decat a lua dintr-un alt sistem de drept principii si norme juridice ce nu-si regasesc aderenta la idealurile societatii noastre, ce nu au nimic comun cu preocuparea sociala a acesteia, cu mentalitatea istorica a poporului. Intr-o astfel de situatie, normele juridice ori vor fi nesocotite de majoritatea cetatenilor, ori vor fi produse mari daune societatii.

Un exemplu elocvent, in sensul afirmatiilor de mai sus, il constituie preluarea, dupa anul 1948, din sistemul sovietic, a principiilor de organizare a vietii societatii romanesti, cu restrangerea pana la disparitie a unor institutii, concepte juridice traditionale, precum dreptul de proprietate. Acestea s-au dovedit ca fiind straine de traditia si gandirea poporului roman, fiind abandonate pe parcurs, pana la excludere.Astfel de "imprumuturi" ale unor concepte, idei pot crea un pericol pentru stiinta dreptului, care, in loc sa lucreze cu concepte si categorii legate de realitate, va lucra cu astfel de elemente generatoare de confuzie si inaderenta la scopurile societatii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.