Notiunea de raspundere penala si pedeapsa penala

Trimis la data: 2013-09-29 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 99 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Regus Cristina Dimensiune: 143kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Privit in mod superficial termenul de "individualizare a raspunderii penale", pare a fi recent, pornind de la preocuparea pentru asigurarea caracterului individualizat al pedepsei in corelatie cu persoana infractorului care s-a afirmat abia in a doua jumatate a secolului trecut, in esenta, insa, termenul pus in discutie, isi trage sorgintea inca din epoca antica. Cu mici divergente de sensuri el semnifica preocuparea de a asigura mai degraba "caracterul intimidant al pedepsei", decit caracterului infractional al faptuitorului.

Dreptul penal al antichitatii, incriminind si sanctionind cu pedepse faptele vatamatoare pentru valorile sociale, nu facea decit sa etatizeze represiunea, fara a schimba conceptia existenta cu privire la pedeapsa ca razbunarea pentru raul produs de infractor. Nu se poate vorbi deci de existenta , in aceasta epoca, a unor preocupari cu privire la scopul si ratiunea pedepsei. Totusi, dupa remarca d-lui prof univ. C Bulai se pot admite unele inceputuri filozofice in acest sens. Cel mai elocvent exemplu il poate servi lucrarea filozofului grec Platon care, in lucrarea "Republica", considera pedeapsa ca medicina a sufletului.

Perioada medievala, sub influenta dreptului canonic ce se dezvolta in aceasta perioada ,se recunoaste pedepsei caracterul retributiv, pedeapsa, fiind aplicata pentru savirsirea faptei : punitur quia peccatum est. –ěn acelasi timp pedeapsa este privita si ca mijloc de indreptare a vinovatului si abtinere de la savirsirea altor infractiuni: punitur ne peccetur. Dar inexistenta unei fond legislativ care ar fi determinat concis modalitatile de reprimare a faptelor social periculoase si pedepsele care urmau sa li se aplice, crea cimp larg arbitrariului judecatorilor.

Insa, atit conditiile criminalitatii ca si persoana infractorului ramineau, la aceasta etapa, necunoscute.Situatia se schimba esential in etapa premergatoare epocii moderne,odata cu aparitia asa - numitului drept modern si indeosebi a scolilor clasice ale dreptului penal care privea infractorul, infractiunea si pedeapsa ca entitati juridice abstracte. Omul, in acceptiunea acestei scoli era un liber arbitru avind capacitatea de a deosebi binele de rau.

Si, deci in consecinta el raspundea moralmente pentru faptele sale. Iar pedeapsa ca o justa sanctiune aplicata infractorului pentru fapta savirsita trebuia sa fie aplicata in raport cu gravitatea infractiunii. Acestei teorii, ca de altfel si tuturor celorlalte teorii (teoria pozitivista, doctrinelor eclectice), li-au fost aduse numeroase reprosuri incontestabile, precum ca pedeapsa pastreaza caracterul retributiv pe care l-a avut in trecut. Desi existente, criticele la adresa acestor teorii nu au dus la disparitia lor. Ba din contra, doctrina clasica si-a continuat dezvoltarea, dind nastere unui curent nou , neo-clasicist.

Noua doctrina, in cercetarea fenomenului infractional, a inceput sa se preocupe de cunoasterea personalitatii infractorilor si necesitatea unei pedepse care sa influenteze conduita viitoare a infractorului. Imbinind ideile scolii pozitiviste cu cele clasice, neoclasicii intelegeau importanta cunoasterii cauzelor comportamentului infractional, a personalitatii infractorului si necesitatea individualizarii pedepsei.

La inceputul aparitiei ambelor teorii, clasica si pozitivista, existau multe divergente, dupa aparitia neo-clasicistilor, insa, pozitivistii si-au dat seama de importanta conceptiilor scolii clasice cu privire la responsabilitatea infractorilor si la rolul pedepsei in prevenirea si combaterea criminalitatii. Ceea ce a si dus la aparitia neo-pozitivistilor.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.