Notiunea, elementele specifice si clasificarea societatilor comerciale

Trimis la data: 2011-05-04
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 8.04 / 10
Downloads: 1308
Autor: Olariu constantin
Dimensiune: 14kb
Voturi: 43
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Societatile comerciale sunt modul de organizare a agentilor economici in economia de piata, de aceea cele mai multe intreprinderi, unitati comerciale, de transport, etc, sunt din punct de vedere juridic societati comerciale. Materia societatilor comerciale este reglementata in legislatia noastra de legea 31/1990, cu modificari prin legea 64/1995 privind reorganizarea si legea falimentul comerciantilor, prin legea registrului comertului.
1.Definitia si elementele societatilor comerciale.
Societatile comerciale sunt o categorie de persoane juridice, de aici toate principiile, reglementarile privind persoanele juridice in general. Pentru a defini si caracteriza societatile comerciale se pleaca de la premisa ca acestea sunt o categorie a persoanelor juridice. Definirea si caracterizarea societatilor comerciale sa se realizeze pe temeiul conceptelor si reglementarilor privind persoanele juridice in general.

Dupa aspectul definitiei intelegem prin societati comerciale structuri autonome inzestrate cu statutul de persoana juridica constituite in conditiile legii de alte persoane fizice sau juridice avand ca obiect savarsirea de fapte de comert in vederea obtinerii de profit. Prima parte a definitiei caracterizeaza societatile comerciale ca anumite structuri avand o anumita organizare, spre deosebire insa de diferite structuri de organizare (birouri, sectii, ateliere), structura aceasta se mai particularizeaza prin dobandirea calitatii de persoana juridica. In aceasta situatie toate reglementarile generale privind persoanele juridice se aplica in lipsa unor prevederi specifice in legislatia unei societati comerciale si diferite categorii de persoane juridice.

Legea 31/90 privind societatile comerciale, desi arata ca acestea sunt persoane juridice, nu stabileste ce conditii de fond trebuie sa indeplineasca acestea in momentul constituirii ca persoane juridice. Daca se constituie o societate comerciala conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca le gasim in legislatia generala privitoare la persoanele juridice.

Decretul 31/54 prevede ca orice persoana juridica trebuie sa indeplineasca urmatoarele 3 conditii:
-o structura organizatorica sau organizare proprie in care sunt incluse toate aspectele prin care o persoana juridica se poate individualiza, diferentia de orice alta persoana juridica (denumire, sediu, obiect, profil de activitate, conducere proprie, prin reglementari specifice). Unele elemente sunt consecinte ale dobandirii calitatii de persoane juridice (ex. cont bancar, telefon).

Orice persoana juridica (decretul 31/54) trebuie sa aiba un patrimoniu propriu (un ansamblu de bunuri de valori economice: cladiri, instalatii sau sume de bani, ce exista in momentul constituirii societatii comerciale). Patrimoniul este o cerinta legala pentru orice categorie de persoane juridice.

Sursele patrimoniului propriu difera dupa categoria persoanelor juridice. Aceste p. j. fiind foarte diferite si sursele sunt diferite. Patrimoniul societatii comerciale se constituie din aportul obligatoriu pentru fiecare asociat la capitalul social.

Pentru p.j. de drept public (institutii publice) patrimoniul nu se constituie din aportul membrilor, ci din surse de la bugetul de stat. Orice p.j. mai trebuie sa aiba un obiect de activitate precis, concret, insa in acord cu normele juridice imperative.

Definitia ne arata ca aceste structuri inzestrate cu calitatea de persoana juridica se constituie in conditiile legii de alte persoane fizice sau persoane juridice (legea 31/90, legea registrului comertului 26/90 -reglementarea procedurii de constituire a societatii comerciale. Reglementarea acestor proceduri este o particularizare a preocuparii de principiu ca orice persoana juridica se constituie in unul din modurile reglementate de lege).

Autoritatile de stat nu se pot constitui decat prin decizii ale Guvernului sau legi aprobate de Parlament.Definitia retine ca constituirea societatilor comerciale se face din initiativa, din vointa diferitelor persoane fizice sau persoane juridice, insa indeplinindu-se actele si fazele reglementate de lege pentru aceste persoane juridice.

Odata constituite aceste subiecte trebuie sa aiba un obiect de activitate. Obiectul de activitate al societatilor comerciale in general il reprezinta savarsirea de acte si fapte de comert. Categoria faptelor de comert este o notiune de fapte juridice in general.

Prin fapte juridice intelegem acele situatii delimitate caracterizate de lege ce produc efecte juridice. Determinarea de catre lege a faptelor juridice este o trasatura generala a acestor situatii. Pe acest fundament faptele juridice se diferentiaza in diferite categorii. Fiecarei categorii de fapte juridice ii sunt corespunzatoare reglementari specifice de legislatie. Prin aceste fapte sunt si fapte de comert.

Obiectul general al societatilor comerciale este faptelor de comert. Aceste reglementari sunt grupate in Codul Comercia Roman. Prin actele constitutive fiecare societate comerciala stabileste ce activitati, actiuni va presta, ceea ce constituie obiectul de activitate specific, propriu fiecarei societati comerciale.

Stabilirea obiectului de activitate are importanta atat in raporturile juridice pe care le va incheia prin contracte societatea comerciala, cat si prin plata obligatiilor fata de bugetul de stat, impozitelor si taxelor, intrucat uneori aceste obligatii sunt diferentiate in functie de domeniul de activitate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.