Notiunea si elementele constitutive ale infractiunii de furt de automobile

Trimis la data: 2014-11-10 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Adina_P Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Furturile de autoturisme sunt incriminate in Codul penal al Romaniei, la art. 208 alin.4 si art. 204, legiuitorul asimiland luarea in scop de folosire pe nedrept cu luarea in scop de insusire pe nedrept. Infractiunile de furt de si din autovehicule prezinta un pericol social ridicat tocmai prin faptul ca infractorii atenteaza la dreptul de proprietate publica si privata garantat in Legea fundamentala a Romaniei si anume Constitutia, la art. 41 si 135.

Potrivit art. 208 alin.1 C.pen., elementul material al laturii obiective a infractiunii de furt consta in actiunea de luare a unui bun mobil din posesia sau detentia altei persoane fizice sau juridice.
Pentru realizarea laturii obiective a infractiunii de furt, trebuie sa fie intrunite cumulativ trei cerinte esentiale: lucrul sustras sa fie un bun mobil, acest bun sa se afle in posesia sau detentia altei persoane, iar actiunea de luare sa fi avut loc fara consimtamantul celui deposedat.

Urmarea imediata a infractiunii de furt consta in scoaterea bunului din sfera de stapanire a celui deposedat si lipsirea acestuia de posibilitatea de a mai dispune de acel bun.
b) Latura subiectiva
In cazul infractiunii de furt prevazuta in art. 208 alin.4 C.pen., forma de vinovatie este intentia, care, in cele mai multe cazuri, este directa, intrucat faptuitorul prevede si urmareste rezultatul faptei sale.

Cu titlul de exceptie poate exista alaturi de intentia directa si o intentie indirecta, atunci cand lucrul furat (in speta autovehiculul) ar contine in el alt bun, a carui eventuala prezenta faptuitorul a putut-o prevedea si a acceptat totusi rezultatul actiunii sale.
In vederea realizarii laturii subiective a infractiunii de furt, nu este suficienta intentia de a savarsi actiunea de luare a vehiculului, fara consimtamantul celui care il are in posesie sau detentie, ci se mai cere ca aceasta interventie sa aiba drept scop insusirea pe nedrept a vehiculului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.