Notiunea si obiectul identificarii criminalisticii

Trimis la data: 2014-11-28 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Lucian_P Dimensiune: 268kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Metodologia identificarii criminalistice se incadreaza in problemele ce tin de tehnica criminalistica. Importanta practica a identificarii face ca acest proces sa detina un loc de maxima importanta in ansamblul cercetarilor criminalistice. Identificarea reprezinta procesul prin care se cauta insusirile comune ale obiectelor, fenomenelor sau persoanelor, cat si insusirile care le deosebesc pe unele de altele, pentru ordonarea lor in tipuri, grupe si subgrupe, iar apoi in vederea deosebirii fiecaruia in parte de toate celelalte cu care are anumite asemanari .

Scopul final al procesului identificarii in criminalistica este identificarea obiectului, fenomenului sau persoanei supuse examinarii. Nu este lipsita de interes nici situatia cand, datorita lipsei sau neclaritatii unor caracteristicii individuale bine determinate, nu se ajunge la scopul final - identificarea obiectului, fenomenului sau persoanei, ci doar la o identificare partiala prin care obiectul identificarii poate fi incadrat tipului grupei ori subgrupei din care face parte.

De asemenea, se bucura de aceeasi valoare probatorie atat identificarea obiectului, fiintei ori fenomenului examinat, cat si constatarea neidentitatii sale, deoarece in atare situatie este scos din campul cercetarii si, in continuare, examinarea se indreapta asupra altor probe care, intereseaza cauza concreta .
Identificarea criminalistica este un proces complex bazat pe mijloace si procedee tehnice de laborator dar nu numai, ea reprezentand o activitate care se afla in stransa legatura cu actul de justitie la a carui realizare contribuie in mod direct si cateodata chiar in mod decisiv.

Procesul de identificare criminalistica, este posibil datorita perceperii realitatii obiective si sesizarii proprietatilor, a trasaturilor caracteristice unei persoane sau unui obiect, ce se individualizeaza in raport cu alte fiinte sau lucruri asemanatoare. Ne aflam in prezenta recunoasterii de persoane ori obiecte, rezulta dintr-un proces de gandire prin care s-au comparat caracteristicile mai multor obiecte, in vederea stabilirii identitatii sau neidentitatii lor.
Spre deosebire de alte domenii, identificarea criminalistica impune recunoasterea unui obiect concret, ce poate avea elemente sau insusiri de natura sa-l apropie de alte obiecte asemanatoare, de acelasi gen sau specie, dar care se deosebeste de toate acestea prin trasaturi ce-l fac sa fie identic numai cu sine insusi .

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.