Notiuni de algebra booleana

Trimis la data: 2011-08-22
Materia: Matematica
Nivel: Liceu
Pagini: 18
Nota: 9.26 / 10
Downloads: 11
Autor: Merticaru Dumitrita
Dimensiune: 832kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Algebra booleana este o multime nevida in care sunt definite doua legi de compozitie, SI (AND) notata • si SAU (OR) notata + si o aplicatie a acestei multimi in ea insasi numita NU (NOT) notata ־ si care respecta urmatoarele proprietati, principii si legi.O expresie booleana este o expresie care se obtine prin aplicarea de un numar finit de ori a operatorilor SAU, SI, NU, asupra unei variabile booleene determinate sau nedeterminate, negate sau nenegate.. Egalitatea expresiilor booleene. Doua expresii booleene, de aceleasi variabile, sunt egale sau echivalente daca pentru aceleasi siruri ale variabilelor, expresiile iau aceleasi valori.
Functia, la modul general, este definita de doua multimi (una numita domeniu de definitie si cealalta numita multime in care functia ia valori sau codomeniu) si o relatie care stabileste corespondenta intre elementele celor doua multimi. Fiecarui element din domeniu ii corespunde un singur element din codomeniu. Daca domeniul este multimea numerelor intregi iar codomeniul este tot multimea numerelor intregi, spunem ca avem o functie intreaga cu valori intregi ale variabilei.

Daca domeniul este multimea numerelor intregi iar codomeniul multimea numerelor reale avem o functie reala cu valori intregi ale variabilei.Functia booleeana este o functie definita pe produsul cartezian B2xB2xB2x...B2 cu valori in B2 (in care B2 este multimea binara.Modalitati de reprezentare a unei functii.

O functie booleeana poate fi reprezentata printr-o expresie booleeana care evidentiaza numai relatia dintre elementele domeniului si codomeniului sau printr-un tabel de adevar caz in care sunt explicitate toate elementele domeniului de definitie si relatia de corespondenta cu elementele codomeniului.Sunt porti logice ce corespund unor circuite logice realizate cu ajutorul portilor logice elementare.

Structura lor nu este foarte complicata insa functiile pe care le realizeaza sunt de mare utilitate si de aceea acestor functii li s-au asociat operatori iar portile simboluri distincte.O retea SI - SAU utilizeaza porti SI pentru transpunerea (operatiilor SI) si porti SAU pentru transpunerea sumelor (operatiilor SAU) la implementarea unei functii booleene data in forma normala disjunctiva (suma de produse).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.