Notiuni de biofizica celulara

Trimis la data: 2010-04-20
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 9.67 / 10
Downloads: 1
Autor: Rada Marina
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Membranele biologice se definesc ca fiind ansambluri compuse din proteine si lipide care formeaza structuri continue bidimensionale, cu proprietati caracteristice de permeabilitate selectiva, prin care se realizeaza compartimentarea materiei vii. I. Structura si proprietati
Functiile pe care le indeplineste membrana sunt urmatoarele: delimiteaza celula (organitele celulare) de mediul exterior; prezinta permeabilitate specifica pentru ioni si unele macromolecule; constituie locul unor reactii enzimatice.
Au la baza sfingozina (aminoalcool cu lant lung de atomi de carbon).
Structura lor →asemanatoare cu cea a fosfogliceridelor. Cea mai raspandita sfingozipida este sfingomielina care are aceeasi grupare polara ca si lecitina. B. Glicolipidele Au la baza tot structura sfingomielinei, dar in locul gruparii polare fosforilcolina se afla legate resturi glucidice. In cele mai simple glicolipide, numite cerebrozide, gruparea polara consta dintr-un asemenea rest, de exemplu glucoza sau galactoza (galactocerebrozida este componenta majora a mielinei).

C. Colesterolul Este o alta lipida majora din membranele celulelor eucariote. Proportia acestuia este mai mare in plasmalema si in mielina (deci in membranele la care predomina functia de bariera) si mai mica in membranele intracelulare.OBS.Compozitia lipidica a membranelor celulare variaza de la un tip de membrana la altul, chiar in aceeasi celula, de la o specie la alta, si de la o celula la alta cand este vorba de acelasi tip de membrana. II. Proteinele confera functionalitatea membranei. Ele intervin in transportul activ, indeplinesc functii enzimatice sau de receptori.

Dimensiunile lor sunt mai mari decat ale lipidelor.
Exista 2 categorii de proteine: proteine periferice si proteine integrate. 1.Proteine periferice Ele sunt extrinseci si pot fi extrase usor prin tratare cu solutii diluate de saruri; sunt atasate la exteriorul bistratului lipidic, interactionand in principal cu gruparile polare ale lipidelor sau cu proteinele intrinseci (integrale) prin forte electrostatice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.