Notiuni de hidrologie si hidrografie

Trimis la data: 2015-04-15
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Greta_L
Dimensiune: 2855kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Hidrologia este stiinta interdisciplinara care se ocupa cu studiul apelor naturale:
- studiul proprietatilor generale ale apelor;
- legile generale care dirijeaza procesele din hidrosfera;
- interactiunea dintre hidrosfera, atmosfera, litosfera si biosfera;
- prognoza evolutiei elementelor hidrologice.
Hidrografia este acea parte a hidrologiei care se ocupa cu descrierea cursurilor de apa dintr-o anumita regiune organizate in bazine hidrografice. Hidrografia furnizeaza, impreuna cu hidrometria, materialul de baza necesar studiilor hidrologiei propriu-zise.
Bazinul hidrografic (BH) corespunde unitatii geografice pe care se bazeaza analiza ciclului hidrologic. Este o suprafata inchisa din punct de vedere hidrologic in sensul ca frontiera suprafetei nu este penetrata de nici o scurgere de apa iar excedentul de precipitatie se evapora sau se scurge printr-o singura sectine numita sectiune de inchidere a bazinului(Musy, 1992).

Bazinul hidrografic numit si bazin de receptie sau bazin colector reprezinta o suprafaNa in care apa provenita din ploi sau din topirea zapezilor se scurge la vale intr-un corp de apa (rau, lac, estuar, mare, ocean). Bazinul de receptie include atat raurile care transporta apa, cat si suprafata de teren de pe care apa se scurge in albiile raurilor.poate fi definit in diferite feluri:
- Este o suprafata inchisa din punct de vedere hidrologic in sensul ca frontiera suprafetei (cumpana apelor) nu este penetrata de nici o scurgere de apa iar excedentul de precipitatie se evapora sau se scurge printr-o singura sectiune numita sectiune de inchidere a bazinului (Musy, 1992).

-o suprafata in care apa se scurge intr-un corp de apa (rau, lac, mare, ocean) (bazin de receptie sau bazin colector).In BH are loc procesul de transformare a precipitatiilor in fluxuri de apa colectate de reteaua hidrografica si de rezervoarele subterane. Acest proces complex impune studierea diferitelor aspecte fiziografice ale BH.Caracteristicile fiziografice ale unui BH influenteaza raspunsul hidrologic si in special regimul curgerii in perioada de viitura sau etiaj (cel mai scazut nivel a unui rau, lac; nivel de referinta a unui curs de apa stabilit pe baza nivelurilor minime multianuale).

Reactia hidrologica a unui BH este caracterizata printr-o curba reprezentand variatia debitului in functie de timp, numita hidrograf de debit sau de viitura. Marimea si forma hidrografului de viitura rezultate in urma unei ploi vor depinde de marimea, forma, panta, orientarea bazinului, tipul solului, acoperirea cu vegetaNie (covorul vegetal) si de reNeaua hidrografica. Aceste caracteristici de ordin pur geometric sau fizic se calculeaza cu ajutorul hartilor topografice.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.