Notiuni de lexic

Trimis la data: 2008-09-13
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 8
Nota: 7.68 / 10
Downloads: 1396
Autor: Butoias2007
Dimensiune: 22kb
Voturi: 107
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prefaţa este un text aşezat înaintea înaintea unei opera literare sau ştinţifice, în care sunt expuse scopul şi structura acesteia sau intenţiile autorului. Postfata este un text explicativ plasat la sfârşitul unei opere. Prefaţa şi postfaţa pot aparţine autorului sau unei alte persoane, care comentează sau recomandă lucrarea respectivă.
Nota este o însemnare explicativă la un text literar sau unul stinţific, cuprinzând informaţii suplimentare referitoare la autor, anumite cuvinte sau aspecte din text, la opere citate etc. Notele pot fi plasate în subsolul paginii, la sfârşitul capitolelor sau al lucrării. Ele pot fi marcate prin numere sau prin asteriscuri.

Câmpul lexical cuprinde toate cuvintele care aparţin aceluiaşi domeniu şi care au trăsături de sens comune. În câmpul lexical, intră sinonimele acestor cuvinte, ca şi derivatele lor şi expresiile care le cuprind.

Vocabularul sau lexicul reprezintă totalitatea cuvintelor care există într-o limbă. Vocabularul fundamental cuprinde cuvintele cel mai des folosite şi care sunt înţelese de toţi vorbitorii unei limbi. Vocabularul fundamental cuprinde aproximativ 1500 de cuvinte, aparţinând tuturor părţilor de vorbire.

Masa vocabularului cuprinde cuvintele care nu intră în vocabularul fundamental. Cuvintele din masa vocabularului reprezintă aproape 90% din cuvintele limbii române. În masa vocabularului, intră termenii ştiinţifici şi tehnici, arhaisme, regionalisme. Vocabularul are două părţi :
• Vocabularul fundamental ;
• Masa vocabularului ;

Derivarea este mijlocul de îmbogăţire a vocabularului prin care se formează cuvinte noi cu jutorul sufixelor şi al prefixelor. Sufixele sunt sunete sau grupurile de sunete adăugate după rădăcină pentru a forma un cuvânt nou. Prefixele sunt sunete sau grupurile de sunete adăugate înaintea radăcinii pentru a forma un cuvânt nou.

Sufixele diminutivale formează cuvinte care denumesc obiecte sau însuşiri considerate de vorbitori mai mici decât obiectele sau însuşirile denumite de cuvintele de bază. Sufixele augmentative formează cuvinte care denumesc obiecte sau însuşiri considerate de vorbitor mai mari decât obiectele sau însuşirile denumite de cuvintele de bază. Compunerea este mijlocul de îmbogăţire a vocabularului prin care se formează cuvinte noi, unind sau alăturând termeni diferiţi. Termeni din care se formează un cuvânt compus îşi pierd sensul pe care îl au când există independent.


Procedeele de compunere sunt :
alăturarea { parataxa } – bună-credinţă, verde-gri, de la, apă tare ;
subordonarea – ochiul-boului, floarea-soarelui ;
abreviere { prescurtarea } – S.N.C.F.R, U.N.E.S.C.O, R.A.T.B, B.R.D, B.C.R

Schimbarea valorii gramaticale { conversiunea } este mijlocul de îmbogăţire a vocabularului prin care se formează cuvinte noi prin trecerea de la o parte de vorbire la alta. Adverbele pot provenii din adjective, substantive, { care denumesc anotimpurile, părţile zilei, zilele săptămânii }. Adjectivele pot proveni din verbe la participiu.
Substantivele pot proveni, prin articulare cu articol hotărât sau articol nehotărât, din adjective, verbe la participiu, adverbe, interjecţii.

Familia lexicală sau familia de cuvinte cuprinde toate cuvintele obţinute prin derivare, compunere sau schimbarea valorii gramaticale de la un cuvânt de bază. Sinonimele sunt cuvinte cu formă diferită şi cu sens asemănător. Antonimele sunt cuvinte cu sensuri complet opuse.
Omonime sunt cuvinte cu acceaşi formă şi cu sens complet diferit.
Omofonele sunt cuvinte care se pronunţă la fel. Omografele sunt cuvinte care se scriu la fel.

Arhaismele lexicale sunt cuvinte care nu se mai întrebuinţeazăastăzi în vorbire. Arhaismele intră în masa vocabularului şi sunt folosite în literatură pentru a zugrăvi epoci trecute. Arhaismele sunt :
• Lexicale – cuvinte vechi ;
• Fonetice – pronunţi vechi ;
• Morfologice – forme gramaticale vechi ;
• Sintactice – construcţi sintactice vechi ;
• Semantice – sensuri vechi ale unor cuvinte ;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.