Notiuni de sistematica zootehnica

Trimis la data: 2009-03-04
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.56 / 10
Downloads: 630
Autor: Alecsutza688
Dimensiune: 48kb
Voturi: 60
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Notiuni de sistematica zootehnica - Trecerea sub îngrijirea omului a provocat animalelor domestice si modificari morfostructurale, asociate cu pierderea unor arme de aparare împotriva mediului (îmbracamintea piloasa, textura pielii, depozite de grasime). Omul creste animale din Clasele Mammalia (vaca, calul, porcul, oaia, capra, iepurele de casa), Aves (gaina, rata, gâsca, curca...), Pisces (crapul, pastravul...) si Insecta ( albina si viermele de matase).
Speciile de animale domestice de importanta economica

"Specia este totalitatea generatiilor care provin dintr-un stramos comun (filogenie), cu dezvoltare asemanatoare (ontogenie), cu ereditate asemanatoare si care, prin selectie naturala, sub influenta mediului, s-a diferentiat de celelalte vietuitoare" (Traian Savulescu).

Caracterele de specie. Orice particularitate a organismelor sau a grupelor de organisme, prin care acestea se aseamana cu cele ce apartin aceleiasi grupe sau se deosebesc de organismele din alte grupe poarta denumirea de caracter taxonomic. În masura în care acestea servesc la diferentierea speciilor, poarta si denumirea de caractere de specie, care se împart în 5 grupe, dupa cum urmeaza.

Caracterele morfologice se refera la însusirile legate de aspect, forma si macro sau microstructura: culoarea parului la mamifere si a penajului la pasari; scheletul (nr.vertebre, coaste); structura organelor genitale; numarul, forma si marimea cromozomilor etc.
Caracterele fiziologice folosite ca mijloace taxonomice, mai importante, sunt cele metabolice, serologice si fecunditatea. În general, indivizii apartinând aceleiasi specii se fecundeaza si dau nastere unor produsi normali, care se reproduc normal. În cazul împerecherii indivizilor din specii diferite se întâlnesc mai multe situatii:

- imposibilitatea de împerechere si fecundare;
- împerecherea si fecundarea sunt posibile, dar:
- produsii nu se dezvolta si mor în primele stadii de dezvoltare embrionara;
- produsii se dezvolta dar sunt sterili;
- produsii se dezvolta - masculi sterili, femele fecunde;
- produsii se dezvolta normal si sunt în totalitate fecunzi.


Caracterele ecologice se refera la adaptarea animalelor la conditiile de mediu, adaptari ce au devenit caracteristice. Astfel, modul de procurare a hranei se manifesta prin comensualism, parazistism etc.

Caracterele etologice se refera la particularitatile de comportare a organismelor din diferite specii; astfel: comportarea la împerechere, construirea cuiburilor, constituirea în colonii etc.

Caracterele geografice se refera la raspândirea animalelor pe anumite arii geografice caracteristice speciilor din care fac parte.
Numarul speciilor de animale existente pe glob se aproximeaza la 1,2 milioane (din care 850 mii apartin clasei insectelor). Speciile domestice ce intereseaza sectorul zootehnic din tara noastra si prezinta importanta economica sunt restrânse si, din punct de vedere sistematic, fac parte din încrengatura Chordata, subîncrengatura Vertebrata, clasele Mammalia, Aves si Pisces.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.