Notiuni generale de drept

Trimis la data: 2015-03-13 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 138 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Sorin_T Dimensiune: 160kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
,,Drept" este un cuvant ce deriva din latinescul ,,directus", de la dirico, dirigere, care insemna ,,drept", in spatiu, orizontal sau vertical, direct, directie, linie dreapta. Substantivul drept, in limba latina corespundea cuvantului jus (drept, dreptate, legi), in franceza-droit, diritte (italiana), derecho (spaniola), recht (germana) si right (engleza).Termenul de drept semnifica in stiinta dreptului un ansamblu de idei, notiuni, concepte si principii prin intermediul carora dreptul poate fi conceput.Totodata dreptul nu este numai stiinta, ci el reprezinta, de asemenea, tehnica si arta. Dreptul implica norme de armonzare a vietii sociale, o tehnica care sa disciplineze convietuirea si comportamentul uman in ansamblul societatii.Mecanismul de organizare functionala a statului si comportamentul uman in ansamblul societatii.

Mecanismul de organizare functionala a statului si celorlalte organisme nestatale asigura posibilitatea valorificarii intereselor legate de participarea individuala in calitate de producator, cumparator, vanzator, locator al relatiilor intra familiale, etc.
In raport cu scopurile generale ale societatii dreptul asigura imbinarea necesitatii cu libertatea pe baza unor norme legale ceea ce reprezinta dreptul obiectiv, care in sensul lui Max Weber are un caracter imperativ, asigurand realizarea libertatilor fundamentale.

Rezulta ca dreptul este principiul care directioneaza coeziunea sociala, asigurand coerent a sistemului social in ansamblu.
In raport cu dimensiunea obiectiva a dreptului, dreptul implica si facultatea asigurarii drepturilor omului in calitate de drepturi individuale, ce implica libertatea ce se inscrie in sfera dimensiunii dreptului subiectiv.

Juristii Romei antice faceau distinctia dintre norma agendi si facultas agendi. De asemenea, in limba engleza law reprezinta dreptul obiectiv, in timp ce prin Right intelegem dreptul subiectiv, iar francezii reda dreptul obiectiv cu majuscule Droit iar dreptul subiectiv cu litere mici droit sau prin pluralul droits. Cunoscutul filosof german, Fr. W. Hegel considera ca dreptul in sine ca existenta obiectiva este determinat de gand pentru constiinta, fiind cunoscut ca ceea ce este drept si valabil este legea, care determina dreptului in genere sensul sau pozitiv1.

De altfel, totalitatea normelor juridice in vigoare (active) existente intr-un stat sunt denumite ca drept pozitiv, aplicat imediat si contin, drept obligatoriu si susceptibil de a fi pus in aplicare prin forta coercitiva a statului, legitimata de functionarea unor institutii specializate si abilitate legal. Privit ca arta, dreptul implica un ansamblu de mijloace pe care le utilizeaza organele care creaza dreptul sau care aplica dreptul, conform prevederilor stabilite si aprobate de legiuitor corespunzator trebuintelor sociale (nevoilor reale), iar judecatorul este necesar sa posede arta (vocatia)

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.