Notiuni generale despre drept

Trimis la data: 2011-12-11 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 103 Nota: / 10 Downloads: 144
Autor: Danutza danutza Dimensiune: 171kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cuvantul "drept" are mai multe intelesuri: Prin "drept" intelegem totalitatea normelor juridice adoptate de organele statului in scopul reglementarii relatiilor dintre oameni in cadrul societatii. Acesta este dreptul obiectiv.In al doilea rand prin "drept" se intelege prerogativa (facultatea, posibilitatea) unei persoane de a avea o anumita conduita, de a indeplinii anumite acte juridice, de a exercita drepturile prevazute si ocrotite de dreptul obiectiv si de a pretinde persoanei obligate sa aiba o comportare corespunzatoare dreptului sau, ce poate fi impusa la nevoie prin forta de constrangere a statului. Acesta este dreptul subiectiv.

In a treia acceptiune, cuvantul "drept" desemneaza sintagma "Stiinta dreptului" - stiinta sociala, care studiaza legile existentei si dezvoltarii statului si dreptului, institutiile politico-juridice, si formuleaza principiile generale de conducere ale societatii, studiaza fenomenul juridic in toate formele sale de manifestare.

II. 2. Sistemul dreptului. Diviziunile si ramurile dreptului
Normele juridice sunt legate intre ele si alcatuiesc un sistem, care reflecta: atat unitatea dintre norme, cat si diferentele dintre ele.Sistemul de drept Sistemul de drept reprezinta un ansamblu de norme juridice legate intre ele organic prin obiectul de reglementare (adica grupul de relatii sociale supuse reglementarii) si metoda de reglementare.

In cadrul ramurii de drept, normele juridice sunt legate intre ele in cadrul institutiilor juridice. Institutia juridica - cuprinde totalitatea normelor ce reglementeaza o anumita categorie de relatii sociale, ce dau nastere la raporturi juridice. Spre Exemplu: normele juridice care reglementeaza proprietatea formeaza - institutia dreptului de proprietate, altele alcatuiesc institutia precriptiei extinctive, a nulitattii, a contractului etc.Diviziunile dreptului

Sistemul dreptului intern se imparte in drept public si drept privat
Dreptul public cuprinde norme ce reglementeaza: organizarea statului si a autoritatilor publice, raporturile dintre stat si cetateni, precum si de actele facute de persoanele investite cu atributii speciale pentru realizarea unor interese generale.

Dreptul privat cuprinde norme ce reglementeaza raporturile private dintre cetatenii aceluiasi stat.Deosebirea dintre aceste diviziuni - consta, pe de o parte, in natura intereselor ocrotite si pe de alta parte, in natura raporturilor sociale reglementate prin normele de drept.In dreptul public se regasesc raporturile: intre individ si colectivitate si intre individ si organele autoritatii statale.

In dreptul privat se stabilesc raporturi intre indivizi. Dreptul public cuprinde urmatoarele ramuri de drept (fara a le prezenta pe toate): Dreptul constitutional reglementeaza: principiile si normele referitoare la: organizarea, alcatuirea si componentele autoritatilor statale, sistemul electoral, drepturile si indatoririle fundamentale ale cetatenilor. Principalul izvor de drept al normelor de drept constitutional este Constitutia - legea fundamentala a statului.

2. Dreptul administrative, cuprinde norme care privesc organizarea si desfasurarea activitatii organelor administratiei de stat si a serviciilor publice. Dreptul financiar, cuprinde norme care reglementeaza relatii referitoare la: intocmirea, aprobarea si executarea bugetului de stat.Dreptul penal, cuprinde totalitatea normelor care stabilesc faptele sociale cu un grad de pericol social ridicat, respectiv infractiunile, precum si pedepsele ce se aplica infractorilor.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.