Notiuni generale privind situatia de comunicare si notiuni de stilistica

Trimis la data: 2009-05-20
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 9
Nota: 9.23 / 10
Downloads: 3730
Autor: Killa
Dimensiune: 21kb
Voturi: 55
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
FUNCŢIILE COMUNICĂRII (limbajului)
Fiecare funcţie se dezvoltă în legătură cu unul dintre factorii actului de comunicare. Mai multe funcţii ale limbajului se pot manifesta simultan, într-un mesaj, dar unele sunt dominante în anumite secvenţe.
1. Funcţia expresivă sau emotivă (centrată pe emiţător). Sunt exprimate sentimentele, stările sau valorile locutorului (=cel care vorbeşte), adică subiectivitatea lui. ("vai!", "uf!", "of!", "ah!", "ura!", "valeu!", "aoleu!" etc!)

2. Funcţia de apel sau conativă (centrată pe receptor), prin care se exprimă o încercare de a-l influenţa, de a-l incita la acţiune pe interlocutor printr-un ordin, rugăminte etc. -această funcţie este pregnantă în comunicarea cotidiană şi în stilul oficial-administrativ. Verbe folosite: „Vă rog"! „Te rog"!

3. Funcţia poetică (centrată pe mesaj), prin care se pune în valoare mesajul, forma în care este organizat/ structurat acesta. Prin funcţia poetică, textul este frumos, plăcut, amuzant, interesant. Este pusă în evidenţă în proverbe, zicători sau în poezia modernă.

4. Funcţia metalingvistică (centrată pe cod), prin care se controlează codul, cuvintele folosite, discutându-le înţelesul sau forma pentru a favoriza înţelegerea corectă. Este pregnantă în stilul ştiinţific, unde înţelegerea mesajului şi a conceptelor este esenţială.

5. Funcţia fatică (centrată pe canal), prin care se controlează canalul, urmărind menţinerea contactului dintre interlocutori, priri verificări sau confirmări. Este specifică unei comunicări la distanţă, deoarece aici pot interveni perturbări. Verbe folosite: „Mă auzi?", „Mai eşti pe fir?"

6. Funcţia referenţială (centrată pe referent), prin care se trans¬mit informaţii despre lumea reală sau imaginară. Este o funcţie dominantă în limbajul ştiinţific, dar ea are o pondere importantă în orice tip de comunicare. Exemple: „Filmul începe la ora 15".

7. Funcţia reflexivă - îndeamnă la reflecţie, visare, filosofare.

III. SCOPUL COMUNICĂRII = ce urmăreşte emiţătorul unui mesaj:
1. informativ = înşiruire de idei cu scopul de a informa receptorul.
2. persuasiv = se urmăreşte convingerea receptorului de calitatea unor produse pentru a le cumpăra (în cazul reclamelor sau a prezentărilor de produse).
3. predictiv = în cazul prognozelor meteo. Verbele sunt folosite la indicativ viitor.
4. emotiv = urmăreşte să creeze o stare emoţională necesară înţelegerii mesajului.

IV. STILURILE FUNCŢIONALE ALE LIMBII ROMÂNE
Stilul (din gr. stylos = instrument de scris; lat. styius - condei) reprezintă felul propriu în care se exprimă o persoană; este modul particular de folosire a mijloacelor lingvistice în diferite domenii de activitate. Stilul este omul însuţi - le style cest l'homme meme, după cum spunea naturalistul francez Buffon.
Stilurile funcţionale sunt variante ale limbii literare folosite în diferite domenii de activitate (limbaje funcţionale).

1. Stilul beletristic/ artistic este folosit în operele literare şi este cel mai cuprinzător. Funcţia principală a comunicării este cea estetică, subordonând celelalte funcţii: funcţia tran¬zitivă (de a transmite un mesaj) şi reflexivă (de a îndemna la reflecţie, fiind o oglindă a celui care transmite mesajul). Are următoarele caracteristici: - utilizează imagini artistice şi figuri de stil pentru a transmite sau sugera stări afective, emoţii puternice; !-
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.