Noul Management Public - Premise

Trimis la data: 2010-06-15
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 7.16 / 10
Downloads: 1
Autor: Larisa Anisei
Dimensiune: 29kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Anii '80 si '90 au insemnat stoparea cresterii sectorului public si adoptarea unor masuri de reforma a acestuia ce au coincis cu o noua orientare teoretica, implementata in practica, a noului management public. Din nou, Marea Britanie si Statele Unite au fost initiatorii acestui val de schimbare a administratiei publice.
Administratiile Thatcher in Marea Britanie si Reagan in Statele Unite au impus o noua viziune asupra sectorulu public ce s-a raspandit ulterior in multe alte tari europene. Noul manager public este asociat si datoreaza ascensiunea schimbarii paradigmei economice, mai precis inlocuirii treptate a keynesianismului cu neo-clasicismul economic.

Noua orientare in sectorul public a primit denumiri diferite, noul management public, managerialism, administratie publica de piata, guvernare antreprenoriala.Noua orientare este inseparabila de critica public-choice a institutiilor traditionale ale sectorului public: birourile, intreprinderile publice si reglementarile care restrictioneaza accesul prin licentiere.

Osborne si Gaebler
Orientari
Liniile generale ale noii orientari managerialiste se axeaza, in mare parte, pe realizarea rezultatelor, pe obiective si responsabilizarea managerilor pentru atingerea acestor obiective; managerii asuma decizii politice, nu doar tehnice; masurarea performantei prin indicatori clari de performanta; introducerea competitiei in sectorul public, guvernare si mai putin implementare (steering rather than rowing) [1], privatizarea intreprinderilor publice.

Administratia traditionala datoreaza din punct de vedere teoretic paradigmei weberiene a birocratiei si conceptiei conform careia politicul trebuie despartit de tehnic; functia publica (civil service) trebuia, conform acestei conceptii, sa fie independenta, neutra in raport cu obiectivele politice, imprumutand conceptul weberian de neutralitate axiologica, preluat si de pozitivismul stiintelor sociale (sociologul este un inginer social, nu are de a a face cu domeniul scopurilor, ci exclusiv cu cel al mijloacelor).

Bazele teoretice ale noii orientari in managementul public sunt economia neo-clasica si managementul privat; teoria alegerii rationale, modelele de tip public - choice urmeaza pe cale de consecinta, ca asumptii ale economiei neo-clasice, respectiv dezvoltari ale modelelor acesteia in sfera sectorului public. Alegerile sociale, la toate nivelele sunt considerate firesti, date, prin urmare angajatii sectorului public fac alegeri, isi asuma responsabilitati, nu sunt doar agentii tehnici ai politicilor stabilite la alte nivele.

Factori ce au impus reforma administratie publice
Incepand cu anii '80 insa, statul incepe sa intre in criza financiara, deficitele bugetare incepand sa ia amploare. Pe de o parte cererile de bunuri si servicii publice cresc fiind considerate de catre cetateni un drept legitim, pe de alta parte bugetele se dovedesc insuficiente atat din cauza stagnarii economice, cat si a tendintei birocratiei de a creste in dimensiuni fiind mare consumatoare de resurse. Astfel de presiuni asupra statului determina cresterea nivelelor de taxare care sa sutina programele sociale.

Totusi, deja in anii '70 taxele atinsesera, in majoritatea tarilor europene, nivele maxime, iar cresteri marginale ar fi fost pesemne contra-productive, crescand tentatia evaziunii si a iesirilor de capital spre economii mai "prietenoase" din punct de vedere fiscal. In prealabil, in anii '50 si '60 statele isi diversificasera sursele de venit taxand consumul - taxa pe valoarea adaugata (Pierre and Peters, 2000: 53).

Astfel, expansiunea statului, resimtita in primul rand financiar de catre cetateni, a inceput sa piarda suportul electoral; opinia publica incepe sa perceapa statul ca prost manager al resurselor, in primul rand a celor increditate de catre cetateni prin taxe. Treptat, schimbari ideologice de dreapta, bazate pe argumentele economiei neo-clasice au inceput sa prevaleze.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.