Noul mediu de securitate, suveranitatea si loviturile preemptive

Trimis la data: 2015-06-04 Materia: Istorie Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Cristian_S Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1. Consecintele momentului 11 septembrie asupra securitatii globale includ: mutarea razboiului de la marginea societatii in mijlocul ei (armata vine in sprijinul celorlalte agentii ale statului, cu responsabilitati traditionale in domeniu), caracterul eluziv, greu de fixat al "inamicului" si caracterul global al retelelor teroriste le poate oferi prioritate a initiativei, fapt care prezinta riscul unei ponderi importante a comportamentului reactiv.

. Prin urmare, pentru a prelua initiativa din mana unui inamic eluziv si irational, care, din aceasta cauza, are, din start, avantajul de a putea lovi primul, este necesar ca apararea sa devina ofensiva, inainte ca avantajul impredictibilitatii sa fie utilizat in organizarea unor atacuri teroriste. Asteptarea materializarii riscurilor este extrem de periculoasa si inacceptabila. Prin urmare sunt necesare actiuni ofensive prin distrugerea infrastructurii operationale din statele care sprijina teroristii, prin lovituri aplicate organizatiilor sale, prin anihilarea comunicarii intre componente etc.

2. Echivalentul tezei politice in plan militar. Astfel, "apararea teritoriala" trebuie inlocuita cu "proiectia fortei" si de aici necesitatea folosirii unor forte dislocabile mai mici, mai letale, mai mobile, mai capabile sa reziste in teatru, pe durate de timp mai mari. Este evidenta si cresterea importantei colectarii, procesarii si schimbului de informatii intre agentiile statelor aflate in lupta cu terorismul international. Majoritatea acestor elemente sunt incluse, dupa cum vom vedea in cursul urmator, in masurile de transformare a capacitatilor adoptate de NATO la summitul de la Praga.

3. Desi in cadrul mecanismelor interaliate de planificare a fortelor si in conceptul militar al NATO de lupta impotriva terorismului sunt stabilite spectrul de amenintari precum si modalitati concrete de raspuns, expertii care analizeaza relatia transatlantica avertizeaza asupra unor diferente majore in perceptia si definirea riscurilor la adresa securitatii.

4. Problema spinoasa a diferentelor de percepere a noului mediu international de securitate poate fi tratata pornind de la ipoteza unor perspective diferite asupra lumii bazate pe inegalitatile radicale de putere intre Statele Unite si Europa. Succesul ipotezei lui Kagan (2002a) a ancorarii americanilor in lumea hobbesiana, respectiv a europenilor in cea a pacii universale kantiene, mentionata deja, demonstreaza atractivitatea unei astfel de abordari. Kissinger propune insa o analiza mai pragmatica a cauzelor care stau la baza disputei actuale unilateralism-multilateralism.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.