Novac si corbul

Trimis la data: 2008-09-09
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 8.51 / 10
Downloads: 15
Autor: Denisa s.
Dimensiune: 7kb
Voturi: 246
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
„Novac si corbul” este o balada populara . Specific baladei este eroul voinic si viteaz, care izbindeste datorita calitatilor sale raz¬boinice exceptionale. Trasaturile eroului sint exagerate, atingind uneori supranaturalul. Specific baladei, personajul principal este hiperbolizat, atribuindu-i-se calitati iesite din comun, totul pentru a scoate in evidenta anumite valori morale precum: vitejia, puterea, adevarul, curajul etc. Vitejii din astfel de balade sint infatisati in confruntarile cu cotropitorii turci sau tatari.
In majotitatea speciilor populare este evocata istoria neamului romanesc cu episoade din cele mai importante batalii. Astfel se scoate in evidenta mari portrete ale voievozilor sau vitejilor din oastea romaneasca. In toate aceste balade, vitejia eroului este neasemuita, el fiind ca¬pabil sa infrunte singur dusmani nenumarati. Uneori biruie cu aju¬torul celui care 1-a eliberat din inchisoare (in textul nostru - Baba Novac), unde dusmanii il aruncasera legat in lanturi sau cu funii groase de matase.

In balada populara , se reliefeaza intr-o maniera exceptionala felul in care fantasticul se confunda cu realul. Lupta se desfasoara cam in aceiasi fel in nume¬roase balade si din acest motiv intilnim aceeasi formula: „Bate tu marginile / Eu sa bat mijloacele / Ca le stiu soroacele". Fiind o balada culeasa din popor, intamplarile din „Novac si corbul” si foarte multe versuri din aceasta balada apar, cu foarte putine diferente, in multe alte balade despre Novaci, care formeaza un grup numit „Ciclul Novacestilor”.

Printre baladele cele mai cunoscute in popor se numara si:” Novac si Gruia”, „Patru haiducul”, „Roman Copilul”. Baladele voinicesti au trasaturi comune (eroul, lupta, animalele ajutatoare), iar baladele din Ciclul Novacestilor, avind ca eroi pe vitejii acestui neam, Novacestii, au, de asemenea, numeroase trasaturi comune. Aceasta pentru ca literatura popu¬lara nu este scrisa, ci orala, baladelefiind transmise cu unele modificari in functie de acela care le inter¬preteaza. Ele sint cintate.

Cel care le spune balada accentueaza anumite momente sau trasaturi pe care ceilalti trasmitatori le percep intr-un mod diferit. Astfel fiecare ajuta prin subiectivitatea sa la raspandirea unor noi balade care de fapt pornesc de la una singura, asa cum s-a intamplat si in cazul baladelor despre Novaci.In balada populara „Novac si corbul” se precizeaza timpul si locul actiunii: in vremea lui Minai Viteazul, la Tarigrad. Insusirile eroice ale personajelor fac din acestea niste modele, niste exemple de comportament si atitudine. Ele sint modele de comportare eroica. Putem spune ca atit intimplarile cit si personajele sint exemplare. Aceasta exemplaritate a personajelor principale este o trasatura importanta acestei specii epice.

balada populara, creatie a unui autor anonim, are ca scop evocarea faptelor memorabile din viata poporului. Astfel se scoate in evidenta puterea eroilor de altadata, curajul si vitejia neamului, care a tinut piept multor cotropitori ai tarii. In balade exista (de obicei) putine personaje. De cele mai multe ori se prezinta o actiune foarte rapida.
Balada se aseamana mult cu basmul.

Intalnim cu precadere animale care tin de domeniul fantasticului prin atributiile lor supranaturale, insa aceste puteri ce tin de fabulos nu sunt foarte dezvoltate in balada, lasand sa para totul cat mai real posibil. Intervin personificari ca si in basm; de exemplu, corbul, care il ajuta pe erou.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.