Nucleul

Trimis la data: 2015-05-13
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.54 / 10
Downloads: 0
Autor: Greta_V
Dimensiune: 1190kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Nucleul este structura cea mai specializata a celulei, care asigura ereditatea si coordoneaza majoritatea reactiilor de sinteza conform specificitatii biologice a celulei.
Este un corp veziculos in general, cu forma sferica sau ovoida, bine circumscris, cuprins in masa citoplasmatica a celulei. Dintre substantele care intra in constitutia sa , cea mai caracteristica este cromatina, puternic bazofila.
Conturul nucleilor
- neregulat in celulele secretorii : foliculi tiroidieni, fibra musculara;
- regulat: epiteliul cubic, epiteliul prismatic
Pozitia nucleului in celula
In general pozitia sa este centrala, dar poate fi modificata de anumiti factori cum ar fi acumularea de substante de rezerva (adipocite), sau de granule de secretie(celule secretorii).

Dimensiunile nucleului
Variaza de la un tip de celula la alta in functie de specie si varsta, iar la aceeasi celula in functie de fazele ciclului celular. In celulele umane, dimensiunile nucleilor sunt cuprinse intre 3-25 microni. In general, nucleul reprezinta 1/3-1/4 din volumul celulei, cu exceptia limfocitului unde nucleul depaseste cu mult aceasta proportie.
Numarul nucleilor in celula
- celule anucleate secundar ex.: hematiile;
- uninucleate - sunt marea majoritate a celulelor, (figura 2a);
-binuc1eate - celule cu activitate metabolica intensa ex.:

hepatocitele, unii neuroni din ganglionii simpatici, (figura 2b) ;
-multinucleate - sincitiul - provine prin fuzionarea mai multor celule mononucleate intr-o celula unica: osteoclastul (figura 2d);
-plasmodiul - provine dintr-o celula initial mononucleata ce a suferit multiple diviziuni ale nucleului, dar fara citodiereza (diviziunea citoplasmei): fibra musculara striata (figura 2c).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.