Nucleul

Trimis la data: 2013-03-07
Materia: Biologie
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.85 / 10
Downloads: 1
Autor: ancam16
Dimensiune: 151kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Organismele care nu au nucleu distinct = procariote, iar cele cu nucleu distinct = eucariote. Nucleul reprezinta centrul de coordonare a tuturor proceselor vitale care au loc la nivel celular, fiind in acelasi timp organitul cu cele mai mari dimensiuni.
Principalele componente ale nucleului celulei eucariote
La exterior, este delimitat de o membrana dubla lipoproteica, similara membranelor mitocondriilor sau plastidelor. Pelicula externa are atasati ribozomi, fiind in contact direct cu reticulul endoplasmatic. In interiorul nucleului se gaseste plasma nucleara (carioplasma), care este o masa fluida, coloidala, asemanatoare citoplasmei, dar cu un continut mai bogat in nucleoproteide ce alcatuiesc cromatina.
In carioplasma se gasesc unul sau mai multi nucleoli, filamente de cromatina, ioni minerali (Ca2+, K+), picaturi de lipide, enzime. Nucleolii din interiorul nucleului au un continut ridicat de acizi ribonucleici (ARN), cu o mare activitate in sinteza proteinelor.

Cand celula intra in diviziune, cromatina se transforma in cromozomi, cu un numar caracteristic fiecarei specii, reprezentat prin simbolul "2n". Functia speciala a cromozomilor este aceea de depozitare a informatiei genetice in ADN, de purtatori ai genelor, care asigura transmiterea caracterelor ereditare de la genitori la descendenti sau de la celula mama la celulele fiice.

Nucleolul - rolul sau esential consta in sinteza ARN - ului ribozomal si a proteinelor ribozomale
Nucleul, roluri fiziologice:
- participa la transmiterea caracterelor ereditare,
- dirijarea proceselor de sinteza a proteinelor,
- coordonarea tuturor activitatilor vitale,
- la formarea membranei celulozice,
- participa la procesele de diferentiere celulara, regenerare si cicatrizare a ranilor.

Peretele celular (membrana celulara pectocelulozica)
Peretele celular determina forma celulei si are functie protectoare. Este un constituent celular propriu celulelor vegetale si reprezinta invelisul celulei. El este alcatuit in principal din glucide si anume polizaharide (celuloza, hemiceluloza, substante pectice), lipide, proteine si substante minerale.

Membrana celulara creste concomitent cu cresterea celulei, atat in suprafata cat si in grosime, modificandu-si treptat elasticitatea si plasticitatea. Cresterea in suprafata a membranei celulare se face prin intussusceptiune, adica prin intercalarea de noi microfibrile de celuloza printre cele vechi. Acest mod se intalneste numai la membranele primare in etapa cresterii embrionare, dar mai ales a extensiei celulare (alungirii celulelor). In acest proces, un rol important il au unii fitohormoni din grupa auxinelor.

- Cresterea in grosime a membranelor primare si secundare se face prin apozitie, adica prin depunerea in straturile de celuloza a noi microfibrile orientate paralel cu acestea. Cand membrana s-a ingrosat pana la limita de elasticitate, inceteaza atat cresterea membranei cat si a celulei.

Peretele celular prezinta modificari secundare, care maresc rezistenta la actiunea factorilor nefavorabili. Aceste modificari sunt:
-cutinizarea, cerificarea si mineralizarea membranelor externe ale celulelor epidermice la frunze, fructe, tulpini ierboase;
- lignificarea cu formarea vaselor si fibrelor lemnoase, a sclerenchimului, ce asigura rezistenta mecanica, sustinerea pozitiei,
- gelificarea in cazul acumularii de mucilagii, a secretiilor provocate de raniri mecanice si agenti patogeni.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.