Nucleul - structura si functii fiziologice

Trimis la data: 2014-05-13
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.81 / 10
Downloads: 1
Autor: clauale
Dimensiune: 644kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Organismele superioare sunt alcatuite din celule. Fiecare celula este un sistem trifazic : sistemul de membrane, matrixul nucleo-citoplasmic si organitele celulare. Dintre organitele celulare cea mai importanta formatiune este nucleul, mitocondria ribosomii si la plante si cloroplastul. Nucleul mai este denumit si carion si este formatiunea cea mai reprezentativa a celulei. Este un organit celular cu multiple functii diferentiat in procesul evolutiei si in continua perfectionare si organizare.
Nucleul reprezinta o treime din volumul total al celulei. Ca entitate morfologica nucleul este invelit de membrana nucleara. In matrixul nuclear exista unul sau mai multi nucleoli si cromozomii. Membrana nucleara tipica se gaseste numai in interfaza, si este formata din doua membrane unitare lipoproteice care au din loc in loc pori, prin care se produc schimburile dintre cariolimfa si citoplasma. Membrana exterioara se racordeaza cu reticolul endoplamic, realizandu-se legatura intre membrana nucleara si membrana celulara.

Membrana nucleara indeplineste functii deosebit de complexe, legate de reorganizarea ARN-ului.In cursul ciclului celular membrana nucleara se dizolva in profaza, se reconstitue in telofaza si indeplineste functii specifice in interfaza.Nucleul reprezinta centrul de coordonare a tuturor proceselor vitale care au loc la nivel celular, in acelasi timp fiind si organitul cu cele mai mari dimensiuni.. El e delimitat de o membrana dubla lipoproteica , de natura membranelor plasmatice, asemanatoare ca structura cu cea a organitelor citoplasmatice.

Pelicula externa are atasati ribozomi si este in contact direct cu reticulul endoplasmatic.Invelisul nuclear asigura izolarea de citoplasma a materialului genetic, a carioplasmei si a nucleolilor.
Functia genetica a nucleului celular consta in capacitatea acestuia de a depozita informatia genetica si de a transmite aceasta informatie generatiilor succesive de celule.Informatiile genetice privind planul de organizare a structurilor celulei sunt depozitate in moleculele de ADN sub forma unor secvente de nucleotide (elemente structurale de baza ale acizilor nucleici).

Ele se transmit de-a lungul generatiilor de celule datorita capacitatii moleculelor de ADN de a se dedubla (reduplica) pe cale autocatalitica. Duplicarea ADN consta in biosinteza unei noi molecule de ADN absolut identica cu prima, moleculele nou formate prezentand aceeasi secventa a nucleotidelor ca si moleculele parentale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.