Nulitatea actelor de procedura

Trimis la data: 2014-09-10 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 19 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: ioanagirl10 Dimensiune: 33kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Pentru nerespectarea conditiilor prevazute de legiuitor cu privire la actele de procedura civila se pot aplica diferite sanctiuni: perimarea cererii, prescriptia dreptului de a cere executarea silita, sanctiuni pecuniare, sanctiuni disciplinare, insa cea mai importanta sanctiune este nulitatea.
Nulitatea actelor de procedura este acea sanctiune procedurala care intervine in cazul actului de procedura care nu indeplineste conditiile prevazute de lege pentru validitatea lui, lipsindu-l total sau partial de efectele sale firesti.

Clasificarea nulitatilor reprezinta o problema de real interes atat teoretic, cat si practic, intrucat ea vizeaza si regimul juridic al acestora. In realitate, in literatura de specialitate au fost folosite mai multe criterii pentru departajarea diferitelor categorii de nulitati procedurale. In sistemul codului de procedura civila unele clasificari rezulta implicit din dispozitiile legii. Astfel, de pilda, art.105, alin.2, cod de procedura civila se refera la nulitatile exprese, iar art.108 distinge intre nulitatile absolute si toate celelalte categorii de nulitati.

Alteori, distinctia dintre diferitele categorii de nulitati este opera doctrinei. In toate cazurile distinctia dintre diferitele forme ale nulitatii trebuie sa se intemeieze pe criterii certe si functionale.
Nulitatile se clasifica dupa mai multe criterii :
1.2.2. Dupa izvorul din care provin
Dupa izvorul din care provin (dupa cum sunt sau nu prevazute de lege):
a) nulitati exprese

Nulitatile exprese sau textuale ori explicite sunt acelea stabilite anume de lege. Ele isi au originea in vechiul drept francez care promova principiul potrivit caruia nu exista nulitati fara text.
In prezent, in codul de procedura civila s-a pastrat un numar foarte restrans de texte care consacra in mod expres nulitatea ; in general ele au fost mentionate pentru acele incalcari ale normelor procedurale care au un caracter esential (art.89, art.258, art.302 Cod de procedura civila etc).

b) nulitati virtuale
Nulitatile virtuale sau tacite ori implicite sunt acelea care isi au izvorul in nesocotirea principiilor fundamentale sau a altor reguli de drept procesual civil. Nulitatea este incidenta, in primul rand, in cazul nesocotirii unor reguli esentiale privitoare la desfasurarea procesului civil. Nulitatea trebuie considerata incidenta si in cazul nesocotirii unor reguli de o importanta mai redusa. Aceasta indreptateste concluzia ca nulitatea se aplica si in cazul incalcarii unor reguli prin care se urmareste numai apararea intereselor uneia dintre parti.

Prin urmare nulitatea absoluta si nulitatea relativa se pot exprima printr-o nulitate expresa sau printr-o nulitate virtuala.
Rezulta deci ca, pentru ca un act de procedura sa fie anulat, nu este obligatoriu ca sanctionarea sa fie expres prevazuta de lege. Actul poate fi anulat chiar daca aceasta sanctiune rezulta implicit, dar neindoios, dintr-o dispozitie a legii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.