Nulitatea actului juridic civil

Trimis la data: 2013-06-11 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Sodolescu Madalina Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Termenul nulitate deriva de la latinescul nullitas si frantuzescul nullite si are in mod obisnuit trei sensuri: 1.lipsa totala de valoare, de talent; 2.persoana fara competenta; 3.ineficacitatea unui act juridic din cauza absentei unei conditii de fond sau de forma.
O definitie care s-a impus prin conciziunea sa este aceea care defineste nulitatea ca fiind acea sanctiune ,,care lipseste actul juridic de efectele contrarii normelor juridice edictate pentru ca incheierea sa fie valabila``.Totusi pare mai simplu si mai logic definirea nulitatii ca fiind sanctiunea de drept civil care desfiinteaza actul juridic atunci cand a fost incheiat cu nesocotirea conditiilor sale de validitate ( de fond sau de forma) impuse de lege; in acest sens se exprima si legiuitorul:

Nulitatea are o mare arie de actiune ; ea poate invalida toate actele juridice. Nu priveste insa faptele juridice. In materia ineficacitatii actului juridic nulitatea este regula, exceptiile trebuie sa fie expres prevazute de lege.Nulitatea este principala si cea mai vasta specie a ineficacitatii actului juridic civil extinzandu-se in domeniul dreptului privat si al dreptului public. Ea ,,loveste`` actul indiferent de vointa partilor, acestea neputand nici institui, nici suprima cauzele de nulitate.

In esenta nulitatea deriva dintr-un viciu de iregularitate sau de malformatie a actului pe care il paralizeaza. Nu numai actul nul nu va mai putea produce efecte, insa si pentru trecut are loc o tabula rasa a efectelor care au avut loc.Nulitatea are o inraurire directa asupra actului juridic si a efectelor sale si nu asupra persoanei care a indeplinit actul.Ea este lipsita de coloratura morala, nu este nici dureroasa, nici dezonoranta; nu este intotdeauna distructiva, pentru ca uneori poate sa aiba caracter reparator; de altfel Codul civil inoveaza consacrand prezumtia de nulitate relativa a actului juridic afectat (art.1252 Cod civil); de asemenea noul Cod civil tinde sa faca din nulitatea partiala si remediabila regula, iar din nulitatea totala exceptia.

Noul Cod civil are dealtminteri o sectiune care cuprinde dispozitii de principiu ( dreptul comun) privind nulitatea contractului ( notiune, nulitate absoluta si nulitate relativa, cauze de nulitate, efectele nulitatii, prescriptibilitate).Ca sanctiune juridica civila, nulitatea indeplineste o functie preventiva, pentru ca partile, stiind ca actul lor va fi lipsit de efecte daca nu respecta cerintele legii, vor fi diligente sa-l incheie cu respectarea tuturor conditiilor legale de validitate.

De asemenea nulitatea indeplineste o functie sanctionatorie, penalizand incalcarea savarsita si o functie reparatorie prin care se asigura, pe de o parte, restabilirea ordinii de drept incalcate, iar pe de alta parte, repararea prejudiciului cauzat prin incalcarea sanctionata si, uneori, in masura prevazuta de lege, adaptarea sau refacerea actului juridic prin inlocuirea de drept a clauzei ilegale cu clauza conforma dispozitiei legale imperative.

Din punct de vedere al clasificarii nulitatii, cea mai importanta clasificare se face in functie de natura interesului ocrotit prin norma incalcata si, numai derivat, de regimul juridic care li se aplica; ea distinge nulitatile absolute de cele relative. Intre ele exista o opozitie fundamentala. La baza reglementarii nulitatii in noul Cod civil sta aceasta distinctie. Intre cele doua tipuri de nulitati nu exista insa nicio diferenta, din punctul de vedere al efectelor produse: ambele lipsesc actul de efectele in vederea carora a fost incheiat.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.