Nulitatea actului juridic civil

Trimis la data: 2012-10-17 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: alexandrud Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In legislatia noastra nu exista o definitie a nulitatii actului juridic, in literatura de specialitate formulandu-se mai multe definitii ale nulitatii actului juridic civil. Una dintre acestea defineste nulitatea ca fiind acea sanctiune de drept civil, care lipseste actul juridic de efectele contrarii normelor juridice edictate pentru incheierea sa valabila.

Nulitatea actului juridic civil poate realiza urmatoarele functii:
-functia preventiva, care consta in efectul inhibitoriu pe care il exercita asupra subiectelor de drept civil, tentate sa incheie actul juridic civil cu nerespectarea conditiilor sale de valabilitate.
-functia sanctionatorie, care inseamna tocmai inlaturarea efectelor contrare legii; aceasta intra in actiune daca prima functie si-a dovedit ineficienta.
-functia de mijloc de garantie a principiului legalitatii, in domeniul actelor juridice civile.

DELIMITAREA NULITATII
O mai buna intelegere a nulitatii presupune si delimitarea ei fata de alte cauze de ineficacitate a actului juridic civil precum : rezolutiunea, rezilierea, caducitatea, revocarea, inopozabilitatea.
Exemplu: Donatia care nu respecta forma autentica prevazuta de art. 813 C.civ. este lovita de nulitate.

NULITATE-REZOLUTIUNE
Delimitarea presupune cunoasterea conceptelor in cauza si semnalarea asemanarilor si deosebirilor de regim juridic dintre ele. Pe cand nulitatea reprezinta lipsirea de efecte a unui act juridic incheiat cu nerespectarea normelor privind conditiilor de valabilitate, rezolutiunea consta in desfiintarea unui contract sinalagmatic, cu executare dintr-o data, pentru neexecutarea culpabila a obligatiilor de catre una din parti.

Asemanari intre nulitate si rezolutiune:
- ambele sunt cauze de ineficacitate a actului juridic civil.
- ambele produc efect retroactiv.
- ambele sunt, in principiu, juridiciare, pentru ca presupun o hotarare a organului jurisdictional competent.

Deosebiri dintre nulitate si rezolutiune:
- daca nulitatea presupune un act nevalabil, rezolutiunea presupune un act valabil incheiat.
- daca nulitatea se aplica oricarui act juridic civil, rezolutiunea priveste doar contractele sinalagmatice cu executare dintr-o data (uno ictu).
- daca la nulitate cauzele sunt contemporane momentului incheierii actului, la rezolutiune, cauza este ulterioara momentului incheierii actului.

Exemplu: Dupa incheierea actului de vanzare-cumparare, daca una dintre parti nu-si indeplineste obligatiile contractuale, fie vanzatorul nu remite bunul vandut, fie cumparatorul nu achita pretul, atunci actul incheiat e lovit de sanctiunea rezolutiunii.

NULITATE-REZILIERE
Rezilierea reprezinta incetarea sau desfacerea unui contract sinalagmatic, cu executarea succesiva, pentru neexecutarea culpabila a obligatiilor de catre una dintre parti.In esenta, intre nulitate si reziliere exista aceleasi asemanari si deosebiri ca si in cazul nulitate-rezolutiune, cu mentiunea ca efectele in cazul rezilierii, nu sunt retroactive, ci numai pentru viitor.Exemplu: La contractul de inchiriere, chiriasului care nu si-a achitat chiria la termenul stabilit prin contract, ii poate fi reziliat contractul de catre proprietar.

NULITATE-CADUCITATE
Caducitatea este cauza de ineficacitate care consta in faptul ca lipseste actul juridic civil de orice efecte din cauza intervenirii unor cauze ulterioare incheierii sale si independent de vointa autorului actului.

Nulitatea si caducitatea nu au caracteristici comune, insa ele se diferenteaza prin:
- daca nulitatea presupune un act nevalabil, caducitatea presupune un act valabil incheiat.
- pe cand nulitatea se aplica retroactiv, caducitatea produce efecte numai pentru viitor, deoarece pentru trecut nici nu s-au produs efecte ale actului.
- daca nulitatea presupune cauze contemporane incheierii actului, caducitatea presupune o cauza ulterioara incheierii actului cat si straina de vointa autorului acestuia.
Exemplu: Pieirea bunului ce formeaza obiectul legatului cu titlu particular, sau predecesul legatarului determina caducitatea ofertei respectiv a legatului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.