Nulitatea tratatelor internationale

Trimis la data: 2014-09-10 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 17 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: ioanagirl10 Dimensiune: 41kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In practica internationala este admisa regula necesitatii adaptarii tratatelor la schimbarile care au loc in relatiile dintre state, subliniindu-se ca forta obligatorie a tratatelor, respectarea principiului pacta sunt servanta si exigenta stabilitatii tratatelor nu pot avea un caracter absolut. De regula statele folosesc procedura de modificare a tratatelor pentru a le pune in concordanta cu schimbarile de viata internationala. Dar, uneori, mutatiile care intervin reclama nulitatea sau incetarea aplicarea tratatului care nu indeplineste conditiile de validitate, prevazute de normele dreptului international .

Intrucat situatiile in care se poate invoca nulitatea sau incetarea aplicarii unui tratat au un caracter restrictiv, Conventia de la Viena stabileste ca aceste cauze sunt limitative. In acest sens, art. 42 din Conventie prevede ca: "Validitatea unui tratat nu poate fi contestata decat prin aplicarea prezentei Conventii; incetarea, stingerea unui tratat, denuntarea ori retragerea unei parti dintr-un tratat nu poate avea loc decat prin aplicarea dispozitiilor tratatului respectiv, ceea ce inseamna ca statele, atunci cand incheie tratate, trebuie sa prevada astfel de clauze.

Remarcam, totodata, ca aceasta prevedere din Conventie creeaza o prezumtie in favoarea validitatii si fortei obligatorii a tratatelor, in sensul ca orice tratat este prezumat a fi valid si in vigoare, afara daca nu a intervenit una din cauzele de incetare prevazute in Conventie. Fiecare asemenea cauza este considerata a fi o exceptie de la regula generala si, ca atare, de stricta interpretare. Cauzele de nulitate, incetare sau suspendare a tratatelor le-au fost consacrate art. 42-72, din care insa art. 65-72 au un caracter procedural. Aceste reguli, codificate prin Conventia de la Viena, urmaresc sa asigure stabilitatea tratatelor, iar nu sa o puna in primejdie, ceea ce inseamna ca o cauza de nulitate nu poate fi folosita abuziv .

Din examinarea prevederilor mentionate observam ca art. 44 face aplicarea divizibilitatii tratatelor multilaterale in scopul de a restrange efectul cauzelor de incetare a unui tratat. Regulile prevazute in acest articol prevad ca un stat poate pune capat ori suspenda un tratat numai in ceea ce priveste ansamblul lui, afara daca acesta prevede altfel sau partile convin altfel. De la aceasta regula se admite, ca o exceptie, situatia in care o anumita cauza vizeaza numai anumite clauze din tratat, bine determinate. Intr-o asemenea situatie, cauza de nulitate nu poate fi invocata decat in privinta clauzelor la care refera si numai in cazul in care acestea sunt separabile de restul tratatului.

De asemenea, o cauza de nulitate poate fi invocata si atunci cand rezulta din tratat, ori s-a stabilit in alt mod ca acceptarea acestor clauze nu a constituit, pentru partile la tratat, o baza esentiala a consimtamantului de a fi legate prin tratat in ansamblul lui. In aceasta ordine de idei, retinem ca dolul si coruperea reprezentantului unui stat pot fi invocate fie cu privire la ansamblul tratatului, fie numai referitor la anumite clauze ale acestuia, cu exceptia situatiei cand este vorba de incalcarea tratatului de catre una din parti.

Divizibilitatea clauzelor unui tratat nu este admisa atunci cand cauzele invocate se refera la constrangerea reprezentantului unui stat sau la constrangerea unui stat prin amenintarea cu forta sau folosirea fortei, sau daca tratatul incalca o norma de ius cogens. Prin urmare, prevederile art. 44 din Conventie stabilesc ca, ori de cate ori este posibil, tratatul poate ramane in vigoare in cea mai mare parte a lui chiar daca se elimina una sau mai multe din clauzele sale. In reglementarea acestei situatii s-a pornit de la premisa ca unele clauze ale unui tratat pot fi inlaturate sau suspendate, fara a se tulbura in mod necesar existenta in continuare a tratatului.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.