Numar de oxidare

Trimis la data: 2007-10-27 Materia: Chimie Nivel: Liceu Pagini: 2 Nota: / 10 Downloads: 2585
Autor: Dorin Popescu Dimensiune: 8kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Numărul de oxidare sau starea de oxidare se defineşte ca suma sarcinilor pozitive şi negatice ale unui atom, care indică indirect numărul de electroni pe care atomul i-a acceptat s-au cedat. Numărul de oxidare este o aproximare conceptuală, utilă de exemplu când au loc procese de oxidare sau reducere.Dacă atomul cedeată un electron, sarcinile pozitive ale protonilor nu mai sunt compensate, nefiind destui electroni.

În acest mod se obţine un ion cu sarcină pozitivă (cation), A+, despre care spunem că este un ion monopozitiv; numărul său de oxidare este +1.

În schimb, dacă atomul acceptă un electron, protonii nu mai compensează sarcina electronilor, obţinându-se un ion mononegativ, A-. De asemenea, atomul poate ceda un număr mai mare de electroni, rezultând ioni dipozitivi, tripozitivi, etc. În acelaşi mod, poate să accepte un număr mai mare de electroni, obţinându-se ioni dinegativi, trinegativi, etc.

Numărul de oxidare este înscris de obicei, între paranteze, imediat după elementul despre care este vorba. De exemplu, un ion cu număr de oxidare +3, Fe3+, se va scrie în acest mod: fier (III). Oxidul de magneziu, MnO4-, se numeşte "oxid de magneziu (VII)" (numărul de oxidare al magneziului fiind +7); în acest fel se poate face diferenţierea de alţi oxizi. În aceste cazuri nu este necesată indicarea tipului sarcinii ionului, adică dacă ionul este pozitiv sau negativ.

În formula chimică, numărul de oxidare al ionilor se indică printr-un supra-indice după simbolul elementului, cum s-a văzut la Fe3+, sau de exemplu la oxigen (II), O2-. Nu se indică numărul de oxidare în cazul în care elementul este neutru.Formula următoare prezintă molecula de iod, I2, acceptând doi electroni, modalitate prin care va prezenta un număr de oxidare de -1:
I2 + 2e- → 2I-

Când se scriu reacţii chimice, următoarele reguli permit obţinerea numărului de oxidare, pe care îl prezintă fiecare element:
La atomii care împart un electron, se consideră că atomul cu o electronegativitate mai mare acceptă electronul şi celălalt îl cedează.
Dacă atomii sunt egali, se consideră că electronul este împărţit.

Câteodată, nu este clar ce număr de oxidare au ionii unei molecule. De exemplu, în molecula de Cr(OH)3, nu ni se indică nici un număr de oxidare, dar există o legătură ionică. Din acest motiv, există câteva reguli ce ajută în determinarea numărului de oxidare al fiecărui ion:

Numărul de oxidare al atomilor neutrii este egal cu zero.
În moleculele neutre, suma numerelor de oxidare ale elementelor ce o formează dă zero.Florul are întodeauna numărul de oxidare -1 (este vorba de un atom foarte electronegativ).
Oxigenul tinde să aibă un singur număr de oxidar, şi anume -2, cu unele excepţii:în prezenţa florului, care va avea numărul de oxidare -1.

Când sunt legături între atomii de oxigen, un oxigen neutralizează sarcina unui altuia.În peroxizi, de exemplu, în apa exigenată (peroxidul de hidrogen), H2O2, unde avem O22-, deoarece se consideră că atomul de oxigen are numărul de oxidare -1. În superoxizi; -1/2.Ionii elementelor din grupa I A a tabelului periodic au numărul de oxidare +1 în compuşi. Ionii elementelor din grupa a II-a A a tabelului periodic au numărul de oxidare +2 în compuşi.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.