Numeralul

Trimis la data: 2008-01-22
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 4
Nota: 7.91 / 10
Downloads: 1813
Autor: Iulia-Florentina
Dimensiune: 8kb
Voturi: 134
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Partea de vorbire flexibila care exprima un numar, o determinare numerica a obiectelor, ordinea sau distributia lor prin numarare. Clasificarea numeralului: a)cardinal: -propriu-zise- exprima un numar abstract sau un numar de obiecte. Pot fi simple (unu, doi)sau compuse (unsprezece) -colective: exprima insotirea,ideea de grup (amandoi, tustrei) 33148cxl19ego7j; -multiplicative: atata de cate ori creste o cantitate sau se mareste o actiune (indoit,intreit); -distributive:exprima repartizarea si gruparea numerica a obiectelor (cate unul)
Numeralul cardinal propriu-zis:Poate fi -simplu (numerele de la unu la zece+suta, mie, milion, miliard, trilion, bilion)compus: mod de formare-de la unsprezece la nouasprezece, unitatea se leaga de zece cu ajutorul prep. SPRE-de la douazeci la nouazeci, unitatea se leaga direct de pluralul “zeci” (patruzeci)

iar zecile se leaga de unitati cu ajutorul conjunctiei SI (patruzeci si doi)-de la o suta in sus numeralul care exprima numarul sutelor, al miilor se asaza inaintea unitatilor imediat inferioare.Atentie! 1.Se scriu intr-un cuvant numeralele compuse de la unsprezece la nouasprezece si cele care exprima numarul

zecilor (treizeci) toate celelalte sciindu-se separat (trei sute patruzeci si trei)2.Pronuntari gresite:paispe, cinspe, cinzeci
3.Numeralul cardinal (ca si celelalte tipuri de numerale)poate aparea singur in comunicare, caz in care are valoare substantivala(si functii sintactice corespunzatoare acestuia), poate, insoti substantivul, cand are valoare adjectivala, sau poate insoti verbul, cand are valoare adverbiala si functia de complement circumstantial

4.Numeralele unu si doi variaza in functie de gen
5.De la doi, raporturile de la G-D se exprima astfel: la G cu prep A sau cu ajutorul articolului demonstrativ CEL; la D se foloseste prepozitia LA sau articolul demonstrativ CEL (caitele a doi elevi/celor doua fete;s-au impartit carti la treizeci de copii/celor treizeci de copii)

6.Numeralele zece, suta, mie, milion, miliard au flexiune asemanatoare cu a substantivelor, dupa numar si caz si pot fi articulate.Omonimia dintre numeral si pronume nehotarate sau adjective pronominale nehotarate sau articole se rezolva in context. Numeralele se identifica cu intrebarile CATI? , CATE?

7.Prin articulare, numeralul devine substantiv (a luat un zece la matematica)8.Numeralele unu si doi intra in componenta unor locutiuni si expresii cu valoare adjectivala sau adverbiala (tot unul si unul, de unul singur, nici una, nici douua, cu una, cu doua)
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.