Numeralul

Trimis la data: 2013-05-29
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.04 / 10
Downloads: 0
Autor: mariaana
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Numeralul este partea de vorbire flexibila care exprima:un numar, fara referire la obiecte(numerele in aritmetica):doi si cu trei fac cinci; numarul obiectelor:doi oameni, amandoi oamenii, cate trei oameni:ordinea obiectelor:intaiul, al doilea, al treilea(om).De cele mai multe ori, numeralul determina un substantiv si sta de obicei inaintea substantivului determinat.
Numeralele se impart in doua grupe mari: -cardinale:unu, doi, trei;
-ordinale:intaiul, al doilea, al treilea.Numeralele cardinale.Numeralele cardinale exprima un numar, fara referire la obiecte (numerele in aritmetica), sau numarul obiectelor.Numeralele cardinale propriu-zise.

Dupa numarul cuvantelor din care sant formate, numeralele cardinale pot fi de doua feluri:
-simple:de la unu(un), una(o) pana la zece(inclusiv) si suta, mie, milion, miliard;
-compuse:unsprezece, doisprezece, douazeci si trei, o suta treizeci si doi.
Numeralele un si o, cand insotesc un substantiv, au aceelasi forme ca si articolul nehotarat. Ele se deosebesc insa de articolul nehotarat prin faptul ca au un inteles de sine statator(exprima un numar) si raspund la intrebarile cati? cate?, pe cand articolul un(o) nu arata numar, ci numai insoteste un substantiv care denumeste un obiect oarecare. Exprimand un numar, numeralul un sau o se raporteaza la un alt numar, deci la alt numeral, care de cele mai multe ori, este exprimat in text sau, chiar daca nu este exprimat, el poate fi dedus.

Numeralele un(u) si o se declina, avand forme nearticulate cand insotesc un substantiv si articulate cand sant folosite fara substantiv. Numeralele suta, mie, milion, miliard se declina ca si substantivele, avand forme articulate si nearticulate(o suta, suta). Celelalte numerale cardinale propri-zise se declina precedate de articolul cei, cele, care isi schimba forma dupa genul, numarul si cazul substantivului pe care il insoteste, iar numeralele raman neschimbate:N.Ac. cei(cele) trei; D.G. celor trei.

Cand numeralul nu este precedat de articolul cei, cele sensul de genitiv al numeralellor de la doi in sus se exprima cu ajutorul prepozitiei a(lucrarile a doi, a zece, a o suta de elevi), iar cel de dativ, cu ajutorul prepozitiei la(a dat de mancare la cinci oameni). Cazurile numeralului pot fi recunoscute cu usurinta cand numeralul este folosit singur, in sensul ca nu arata numarul obiectelor denumite printr-un substantiv. In astfel de constructii numeralul are valoare substantivala si indeplineste aceleasi functii sintactice ca si substantivul:subiect, nume predicativ, atribut, complement.

Numeralele colective
Numeralele colective exprima insotirea a doua sau mai multe obiecte: -amandoi, amandoua, sau ambii, ambele;
-tustrei, tuspatru, tuscinci(formate din numeralele cardinale trei, patru, cinci si tus, care a provenit din cuvantul toti);
-catesitrei, catesitrele, catesipatru; -toti(toate), trei, toti(toate patru.
Numeralele amandoi, amandoua si ambii, ambele au la genitiv si dativ formele: amanduror(a), ambilor, ambelor. Ca si numeralele cardinale, numeralele colective au valoare adjectivala, daca insotesc un substantiv si arata numarul obiectelor denumite prin substantiv(amandoi copiii), sau valoare substantivala, cand nu arata numarul obiectelor denumite printr-un substantiv(au sosit amandoi).

Numeralele multiplicative
Numeralele multiplicative arata in ce propozitie creste o cantitate: indoit, intrecat, inzecat, insutit, inmiit. Numeralele mutiplicative care determina un substantiv au valoare adjectivala(castig indoit), iar cand determina un verb au valoare adverbiala(a castigat inzecit). Numeralele cu valoare adjectivala au functia de atribut adjectival, iar cele cu valoare adverbiala au functia de complement.

Numeralele distributive
Numeralele distibutive exprima repartizarea si gruparea numerica a obiectelor. Ele sant formate din numeralele cardinale propri-zise, precedate de adverbul: cate unul, cate doi, cate patru, cate zece. Uneori numeralul se repeta: unul cate unul, doi cate doi.Numeralele distributive au valoare adjectivala sau valoare substantivala si indeplinesc aceleasi functii sintactice ca si adjectivul sau substantivul.
Numeralele adverbiale(de repetitie)
Numeralele adverbiale insotesc:
-un verb, aratand de cate ori se indeplineste actiunea(a scris o data, de doua ori, de trei ori, de zece ori);
-un adjectiv sau un adverb la gradul comparativ de superioritate sau de interioritate, aratand de cate ori insusirea sau caracteristica exprimata de adjectiv sau de adverb este superioara sau inferioara.
Numeralele adverbiale sant formate din numeralul o, urmat de substantivul data(o data), sau din celelalte numerale cardinale, precedate de prepozitia de si urmate de substantivul ori(de doua ori, de trei ori). Uneori numeralul adverbial este precedat si de adverbul cate, de cate doua ori.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.