Numeralul

Trimis la data: 2015-09-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 18
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandru_G
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Apar singure, substituie un Insotesc un substantiv,
substantiv, indeplinesc functii se acorda cu el, au functie
sintactice ale substantivului sintactica de atribut adjectival

Numeralele pot fi insotite de cuvintele cel, cea, cei, cele care nu trebuie confundate cu forma scurta a pronumelui demonstrativ. Ele sunt articole demonstrative.
Numeralele exprima cazurile Genitiv si Dativ cu ajutorul cuvantului celor sau cu ajutorul prepozitiilor ce pentru Genitiv si la pentru Dativ.
Unii vorbitori il resimt ca avand nuanta de politete, situindu-l intre el si dumnealui ( dar in limba literara nu poate fi sinonim cu aceste din urma). In unele regiuni se foloseste pentru lucruri.
In limba literara pronumele dansul inlocuieste doar un nume de persoana.
PRONUMELE PERSONAL DE POLITETE sau DE REVERENTA arata respectul fata de o persoana. El are numai persoana a II-a si a III-a. Pronumele personal de politete se diferentiaza dupa gen doar la persoana a III-a singular.
Formele pronumelui personal de politete sunt

In limbajul familiarsi regional exista si alte variate pronume personale de politete: mata, mataluta, matalica, talica. Aceste pronume exprima politetea fata de un inferior respectul dintre egali si dintre cei apropiati. Ele reprezinta cel mai scazut grad de respect.
FORMELE REVERENTIOASE precum Domnia ta, Domnia sa, Domnia voastra, Maria ta, Inaltimea sa Excelenta sa, Luminatia voastra, etc. se folosesc in limbajul solemn, oficial si protocolar. Formele reverentioase exprima cel mai inalt grad de respect.

PRONUMELE REFLEXIV indica persoana gramaticala si exprima identitatea subiectului cu un complement.
Pronumele reflexiv are forme proprii (accentuate si neaccentuate) doar pentru persoana a III-a si numai pentru cazurile Dativ si Acuzativ
Persoana I si persoana a II-a, singular si plural, se folosesc ca pronumele reflexiv formr neaccentiate de Dativ si Acuzativ ale pronumelui personal, care se recunosc dupa identitatea de persoana cu subiectul propozitiei. Pronumele reflexiv de persoana a III-a nu are forme diferentiate in functie de gen si numar.

Formele neaccentuate ala pronumelui reflexiv au functie sintactica numai cand pot fi dublate printr-o forma accentuata, corespunzatoare persoanei si cazului.Ma imbrac repede = Ma imbrac (pe mine) repede; ma= complement direct
Ma gandesc la tine a�� Ma gandesc (pe mine) la tine; ma= nu are functie sintactica
Forma neaccentuata a pronumelui reflexiv fara functie sintactica se subliniaza intotdeauna impreuna cu verbul. Formele accentuate ale pronumelui reflexivau intotdeauna functie sintactica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.