Numere prime tabelate

Trimis la data: 2013-05-14
Materia: Matematica
Nivel: Liceu
Pagini: 11
Nota: 7.81 / 10
Downloads: 0
Autor: emil
Dimensiune: 930kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui referat:
Lucrarea isi propune 2 obiective si anume:
1. Gasirea unor submultimi in N cu o densitate sporita a numerelor prime
2. Contributii la justificarea existentei gemenilor in apropiere de infinit.Dupa elementara constatare precum ca multimea numerelor impare are o densitate dubla de prime in comparatie cu intreaga multime N, autorul construieste tabele ipotetice in care exista cert multe coloane asemanatoare multimii numerelor pare, adica nepopulate cu prime. In consecinta coloanele populate si cu prime detin o densitate sporita pe care autorul o determina matematic.
Recent un voluntar si-a castigat premiul de $3000 pentru descoperirea unui numar prim cu 17 milioane cifre (http://arstechnica.com/science/2013/02/volunteer-discovers-a-new-17-million-digit-prime-number/). Ori cine poate participa la cautarea unui prim superior. Daca are peste 100 milioane cifre premiul este de $50000. Deci urez succes noilor pretendenti.

Cautarea se face printre numerele prime exprimate prin 2^N+1 asa numitele numere Mersenne (http://wikipedia.org/wiki/Mersenne), cel nou descoperit fiind denumit:M48 =257,885,161+1,Numerele prime mari exprimate prin zeci de mii de cifre sunt o mana cereasca in criptologie deoarece se ajunge foarte greu la ele prin mijloace uzuale, chiar folosind calculatoare puternice. Verificarea lui M48 a durat 6 .. 8 zile foc continuu pe mari calculatoare universitare. Bancile de exemplu sau, dece nu, armata, sunt interesate sa cripteze tranzactiile sau ordinele transmise pe obisnuitele canale de informatie, astfel ca un neavenit sa nu ajunga la ele.

De ce numere Mersenne? Acum cca. 400 ani Mersenne a fost primul care a asezat numerele prime intr-o multime proprie care este determinata de relatia de definitie a numarului acum denumit Mersiann. Desi numarul Mersiann este deosebit de rar nu se cunosteau si nici nu se cunosc astazi multimi definite care sa concentreze numere prime.

Tabelarea poate fi o metoda de ordonare a unui presupus haos in structura unei multimi. Numerele prime, prin excelenta, constituie o astfel de multime.Utilizand metoda statistica de tabelare si diagrame voi incerca sa determin multimi care sa concentreze in sine cat mai multe numere prime.

Conventie
Nu toate tabelele din prezenta disertatie se refera la prime, exemplu cel alatura, desi prezinta ultimele prime din baza mea de date. Dar in tabelele pozitionale este necesara lamurirea expresiilor folosite:
Populare: tabelul este populat cu numere naturale, in ordine crescatoare scrise pe randuri succesive de la stanga la dreapta. Numerele prime, constituind o submultime a numerelor naturale, se afla inerent in tabel. Dar numesc coloana care cuprinde si prime simplu: coloana populata. Asemenea pentru gemeni. O coloana poate ramane nepopulata chiar daca pe primul rand se afla un prim. Exemplu 2 in coloana numerelor pare.

Alinierea coloanelor. Ori ce sectiune sau trunchiere este parte din tabelul general care cuprinde intreaga multime N de numere naturale. Astfel coloanele raman aliniate in noua sectiune indiferent de indepartarea ei fata se sectiunea anterioara.Notare (cu referire la prime). Folosesc in notarea cardinalului (numarului de ordine, de identificare, adresa) semnul #. Astfel P este valoarea unui numar prim iar #P numarul cardinalul sau. Asociere este identica cu aceea din programul Mathematica, care a fost folosit pentru verificarea primelor relativ mari (1010).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.