Nutritia minerala a plantelor

Trimis la data: 2014-04-26
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 1
Autor: Raluca_B
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Aprovizionarea plantelor cu substante anorganice si organice este cunoscuta sub denumirea de nutritie, iar ansamblul transformarilor la care sunt supuse acestea, pentru sinteza materiei organice proprii, costituie asimilatia - latura a proceselor metabolice.
Rolul nutritiei consta in asigurarea unor substante constitutive (cum sunt cele ale protoplasmei, peretilor celulari) si in formarea de substante energetice, capabile sa produca energia necesara proceselor vietii: hidrati de carbon, proteine, grasimi.
La plantele inferioare aceasta se realizeaza prin toata suprafata talului lor.
La plantele superioare ea se realizaza, in mod predominant, prin sistemul radicular, organul specializat in indeplinirea acestei functii si, intr-o oarecare masura, prin frunze.
La plantele acvatice submerse absorbtia se realizeaza, practic, prin toata suprafata corpului lor care vine in contact apa, aceasta avand un rol asemanator cu cel al unei solutii nutritive, iar la plantele inferioare submerse prin toata suprafata talului.

Absorbtia prin radacini
La nivelul radacinii are loc o absorbtie intensa a substantelor minerale in zona de crestere a acesteia, unde celulele nu sunt inca suberificate si sunt usor pentrabile, atat pentru curentul de apa, cat si pentru ioni. Absorbtia sarurilor minerale se caracterizezaza prin acumularea acestora in sucul celular, intr-o concentartie care depaseste cu mult concentratia din mediul extern, iar in procesul de acumulare a sarurilor minerale, plantele manifesta o selectivitate pentru ioni (sunt, de exemplu, preferati ioniide K+, comparativ cu cei de Na+).

Absorbtia prin frunze
O parte a substantelor minerale absorbita prin frunze este asimilata in tesuturile acestora, iar o alta parte (mai mica) este vehiculta spre radacini, unde participa in diferite procese ale metabolismului.
Absorbtia sarurilor minerale prin frunze depinde de forma, suprafata si modul de asezare a acestora.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.