Nutritia plantelor

Trimis la data: 2014-05-28
Materia: Biologie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 6
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: lavials
Dimensiune: 6401kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Radacinile (in zona perilor sugatori) absorb din sol apa cu saruri minerale . Apa reuseste sa urce prin vasele lemnoase datorita unei forte de suctiune rezultate in urma evaporarii apei la nivelul stomatelor in procesul de transpiratie, ajungand in frunze.
Tot in frunze patrunde prin stomate dioxidul de carbon din atmosfera. In prezenta luminii, clorofila absoarbe energia fotonilor si cu ajutorul ei desface legaturile moleculare din apa (H2O) si dioxid de carbon (CO2), apoi leaga intre ei mai multi atomi de carbon impreuna cu alti atomi.

Se sintetizeaza astfel molecule de ATP (adenozin-tri-fosfat), o molecula energetica universala. Procesul, numit fotosinteza [foto- lumina si sinteza -a pune impreuna], este insotit de o degajare de oxigen ce se elimina in atmosfera prin stomate. Procesul de fotosinteza este evidentiat in experimentul 2

Pentru a-si desfasura activitatea, planta consuma milioane de molecule de ATP in fiecare secunda. Ele sunt consumate prin oxidare, in scopul extragerii energiei necesare proceselor vitale, proces fiziologic numit respiratie, ce are loc cu consum de oxigen. Plantele respira tot timpul, prin toate organele, dar mai ales prin frunze. Procesul de respiratie este evidentiat in experimentul 3

Experimentul 1
a)Evidentierea procesului de transpiratie
b)Influenta temperaturii asupra transpiratiei
a) MATERIALE: Am luat o planta mica in ghiveci, o punga de plastic transparenta, apa si ata.

MOD DE LUCRU: Am udat bine planta, am pus punga de plastic peste partea verde a plantei si am legat-o usor cu ata in partea de jos a tulpinii..Am pus planta intr-un loc insorit, timp de cateva ore.
OBSERVATII: pe interiorul pungii se formeaza stropi de apa.
CUM S-A INTAMPLAT: frunzele plantei au mici deschizaturi, numite stomate, localizate la majoritatea pe dosul frunzelor. in timpul procesului de preparare a hranei, planta inspira si expira aer prin stomate. Apa sub forma de vapori este si ea eliminata prin stomate in atmosfera. in urma experimentului putem vedea ca acesti vapori de apa se condenseaza pe interiorul pungii.

b) Daca refacem experimentul, schimband punga si mentinand planta in frigider cateva ore, constatam ca pe punga condensul este mai redus. De aici tragem concluzia ca la temperatura scazuta, transpiratia plantei este diminuata.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.