Nuvela

Trimis la data: 2005-05-18
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 7.64 / 10
Downloads: 2960
Autor: Baboi Viscrean
Dimensiune: 8kb
Voturi: 213
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
PROZA SCURTĂ a fost abordată de majoritatea scriitorilor români, fie sub forma schiţei sau a nuvelei, ea ilustrând capacitatea scriitorului de a sintetiza, de a adopta un stil concis.
NUVELA SE SITUEAZĂ ÎNTRE SCHIŢĂ ŞI ROMAN atât ca dimensiuni cât şi în ceea ce priveşte complexitatea. George Călinescu considera nuvela ca fiind un “micro-roman“ .

2.ION SLAVICI, unul dintre marii clasici ai literaturii române, a adoptat nuvela preferând ca teme aspecte ale vieţii satului transilvănean din a II-a jumătate a secolului al XIX-lea.
Ex: “Moara cu noroc ”, “Budulea taichii”, “Scormon”, “Pădureanca”, “Gura satului”.

3.NUVELA “Popa Tanda” înfăţişează destinul unui preot surprins în ipostaza misionarului ce urmăreşte schimbarea mentalităţii enoriaşilor săi.

4. NUVELA este o specie a genului epic în proză, cu un singur fir narativ, cu un conflict concentrat, care implică un număr redus de personaje.

5. Ca specie a genului epic are un narator obiectiv, omniscient.
Axare pe fapte şi întâmplări, personaje ( ex. de personaje şi felul lor (principale, sec., ...) ).

6.SUBIECTUL pe scurt pe momente
- în expoziţiune este înfăţişată identitatea personajului şi câteva trăsături morale prezentate succint
- Intriga o constituie momentul în care, în urma unui conflict cu sătenii din Butucani, preotul este mutat în Sărăceni unde constată lenea oamenilor şi drept urmare starea de sărăciedegradare a satului.
- Desfăşurarea acţiunii îl înfăţişază pe preot în încercarea sa de a îi îndrepta pe săteni prin trei procedee : sfatul, batjocora şi în cele din urmă cu ocara.
- Punctul culminant
- Deznodământul

7.PREZENTAREA PERSONAJULUI PRINCIPAL PRIN RAPORTAREA LA 2 ÎNTÂMPLĂRI SEMNIFICATIVE

a).Încrezător în puterea cuvântului el încearcă la început să-i schimbe pe săteni cu predica. Aici naratorul se substituie personajului şi realizează o adevărată predică preoţească, în stil retoric şi cu cuvinte specifice
b).Ambiţios, după ce zideşte casa el vrea sa repare si restul casei şi chiar mai mult…

Scriitorul îşi surprinde personajul într-un moment de zbucium interior, copleşit de pesimism, de disperare amestecată cu îndoială. El se roagă simplu dar pătimaş lui Dumnezeu („Puternice Doamne, ajută-mă”)

8.Ca în orice nuvelă conflictul este concentrat. Acesta are două aspecte:
- exterior ( al preotului cu sătenii şi autorităţile bisericeşti)
- interior ( al personajului care se frământă pentru a găsi soluţii pentru a ieşi din starea de lucruimpas ).

9.Ca în orice nuvelă există UN SINGUR FIR NARATIV – efortul preotului de a schimba mentalitatea oamenilor din Sărăceni

10.Dimensiunea nuvelei este situată între schiţă şi roman. Nuvela POPA TANDA este structurată în 3 capitole ce corespund celor 3 etape diferite ale vieţii lui POPA TANDA
Segmentarea în capitole are rolul de a marca trecerea timpului şi schimbările privind spaţiul, timpul, personajele.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.