Nuvela - Caracteristici generale

Trimis la data: 2005-11-27
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 9.18 / 10
Downloads: 18211
Autor: Diana Stanciu
Dimensiune: 6kb
Voturi: 1509
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Este o prezentare generala asupra termenului de nuvela.
Este o opera epica pentru ca autorul isi esxprima indirect gandurile, sentimentele, ideile, conceptiile prin intermediul personajelor si al actiunii.
Intalnim narator, personaje, actiune.Modul de expunere predominant este naratiunea.

Naratiunea se desfasoara liniar cronologic, prin inlantuirea secventelor narative. Se observa tendinta de obiectivizare – naratorul se detaseaza de personajele sale.

Intamplarile relatate sunt obiective.Actiune mai dezvoltata ca a schitei.Actiunea savarsita de personaje ale caror caracteristici se desprind dintr-un puternic conflict.Timpul si spatiul sunt clar delimitate conferind verosimilitate textului.

Se acorda importanta deosebita caracterizarii personajului, caracterizat in raport cu actiunea.Are o constructie epica riguroasa.Mai mare decat schita, mai mica decat romanul si in functie de temele tratate, nuvelele sunt:

Istorice, psihologice, fantastice, sociale.Nuvela istorica este inspirata din trecutul istoric, dar se face apel la fictiune si la viziunea autorului.Tema: evocarea unei perioade din istoria nationala – locul si timpul bine delimitate.
Subiectul prezinta intamplari consumate in istorie.Personajele au numele si trasaturile unor personalitati istorice realizate prin transfigurare artistica, conform cu viziunea autorului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.