Nuvela - relatia dintre incipit si final

Trimis la data: 2013-10-21
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 8.11 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Scrie un eseu de 2 - 3 pagini despre relatia dintre incipit si final intr-o nuvela studiata.

In structura unei opere epice, incipitul si finalul au un rol foarte important, dat fiind faptul ca sunt elementele compozitionale care asigura relatia dintre lumea cititorului si lumea imaginara. Incipitul este o formula de inceput al unui roman ( al unei nuvele ) care se tine minte si are consecinte in desfasurarea ulterioara a operei. Se poate realiza in mai multe moduri - prin descrierea mediului ( oras, strada, casa ), fixarea timpului si a locului actiunii, referirea la un eveniment anterior sau la unul in desfasurare.
Finalul reprezinta formula de incheiere a unei opere literare, care ilustreaza viziunea autorului asupra evenimentelor prezentate. Finalul nu coincide intotdeauna cu deznodamantul si foloseste diverse strategii: descriere care reia datele din incipit; dialog sau replica prin care se rezuma lumea fictiunii; prefigurare a unor evenimente care nu mai sunt relatate in opera. Finalul poate fi deschis - opera poate continua - sau inchis - totul este lamurit - Alexandru Lapusneanul ( de Costache Negruzzi ).

Tema nuvelei Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi este istorica; autorul evoca un episod din istoria Moldovei - ultimii ani de domnie ai personajului eponim. Incipitul nuvelei sustine intentiile autorului de a ilustra o anumita perioada istorica, prin mentionarea unor fapte si persoane reale - Despot - Voda, Alexandru Lapusneanu, intoarcerea lui Lapusneanu cu ajutor strain pentru a redobandi tronul Moldovei.

Incipitul nuvelei se construieste ex abrupto, introducandu-l pe cititor in atmosfera de epoca. Autorul comprima, intr-o fraza, informatiile referitoare la circumstantele in care Alexandru Lapusneanu se intoarce in tara pentru a-si relua tronul. Cronologia din incipit nu este lineara, evocand evenimentul cel mai apropiat - "Iacov Eraclid, poreclit Despotul", este ucis de Tomsa, care ajunge domn al Moldovei - si continuand cu evenimente anterioare - Lapusneanu fusese invins de doua ori de "ostile Despotului", dar obtine ajutor turcesc si se intoarce "sa izgoneasca pre rapitorul Tomsa", pentru a-si recapata tronul.

In incipit se creeaza premisele conflictului exterior al nuvelei - dintre domnitor si boieri - , prin precizarea circumstantelor in care Lapusneanu pierde tronul Moldovei - "pre care nu l-ar fi perdut, de n-ar fi fost vandut de boieri". Asadar, tradarea boierilor, unul dintre factorii principali declansatori ai conflictului care sustine actiunea acestei opere epice, este un element prin care se creeaza tensiunea relatarii inca din incipit. Imaginea care se impune in aceasta parte a nuvelei este aceea a personajului principal, eponim. De altfel, un fragment din replica pe care le-o adreseaza domnitorilor veniti sa-l intampine la hotar devine moto-ul primei parti a nuvelei: "Daca voi nu ma vreti, eu va vreu..."

Ca structura compozitionala, nuvela este alcatuita din patru parti, fiecare precedata de cate un moto semnificativ. Fiecare parte este structurata printr-o inlantuire de episoade, care urmaresc un conflict concentrat in jurul personajului principal. Intors in Moldova cu ajutor strain, Alexandru Lapusneanu este intampinat la hotar de patru boieri - Spancioc, Stroici, Veverita si Motoc - , care il informeaza ca "norodul" nu il vrea si ii cer sa se intoarca de unde a venit.

Afirmandu-si hotararea de a-si recapata tronul, Lapusneanu da dovada de fermitate si de tarie de caracter. Personajele sunt particularizate prin atitudini, gesturi, limbaj. Daca in cronica relatarea si prezentarea sunt facute in stil indirect, in nuvela stilul direct contribuie decisiv la fixarea caracterelor. Chiar daca naratorul obiectiv si omniscient prezinta scena dintr-o perspectiva supraordonata, interventiile directe ale personajelor sunt cele care contribuie la fixarea scenei in memoria cititorului. Detaliile umplu de substanta relatarea: " a caruia ochi scanteiara ca un fulger", "se inchinara pana la pamant, fara a-i saruta poala dupa obicei".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.