Nuvela istorica - Alexandru Lapusneanul comentariu literar

Trimis la data: 2013-11-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.97 / 10
Downloads: 0
Autor: registersite91
Dimensiune: 23kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
NUVELA este o specie in proza a genului epic, de obicei cu un singur fir narativ si cu un conflict unic. In nuvela apar putine personaje care sunt caracterizate succint, dar pregnant. Spatiul si timpul sunt bine determinate, personajele au caractere puternice si sunt surprinse in situatii conflictuale. Naratorul este, in general, obiectiv, nu se implica in actiune si nici nu intervine in favoarea sau defavoarea personajelor.
Nuvela poate fi clasificata in functie de mai multe criterii. Unul dintre acestea ar fi curentele literare; vorbim astfel de nuvela realista ("Popa Tanda" de Ioan Slavici), de nuvela naturalista ("In vreme de razboi" de I.L.Caragiale). Un alt criteriu de clasificare a nuvelei este cel tematic : nuvela istorica ("Alexandru Lapusneanul" de Costache Negruzzi), psihologica ("Moara cu noroc" de Ioan Slavici), fantastica ("La tiganci" de Mircea Eliade).

Nuvela "Alexandru Lapusneanul" de C.Negruzzi a fost publicata in anul 1840 in primul numar al revistei "Dacia literara". Nuvela prezinta cea de-a doua domnie a lui Lapusneanul. In realizarea acestei capodopere a nuvelisticii romanesti, C.Negruzzi a valorificat date din cronicile lui Grigore Ureche si Nicolae Costin. Autorul le interpreteaza, schimba destinul unor personaje si creaza o opera de fictiune care se indeparteaza de spiritul cronicilor. Este suficient sa amintim in acest sens ca Negruzzi gaseste o justificare a comportamentului tiranic al domnitorului. In spiritul romantic al epocii, scriitorul condamna marea boierime medievala si saluta urcarea pe tron a unui om apartinand claselor de jos.

Nuvela are patru parti care prezinta cronologic aspecte din cea de-a doua domnie a lui Lapusneanul. Actiunea se desfasoara in Moldova, in secolul al XVI-lea. Subiectul nuvelei este simplu : Lapusneanul revine in Moldova insotit de o armata turceasca, pentru a-l inlatura pe Tomsa. Conflictul se manifesta inca de la inceput : domnitorul ii uraste pe boierii care l-au tradat in prima domnie si este decis sa se razbune. Incercarea boierilor Motoc, Stroici, Spancioc si Veverita de a-l impiedica sa intre in Moldova nu are niciun rezultat; Lapusneanul ii ameninta si apoi il indeparteaza pe Tomsa.

Cea de-a doua domnie a lui Lapusneanul este sangeroasa. Domnitorul se dovedeste neindurator cu boierii tradatori, pe care ii omoara fara mila. Cand Doamna Ruxanda intervine si ii cere sa opreasca varsarea de sange, el o ameninta cu moartea, apoi ii promite un leac de frica. Slujba de la Mitropolie reprezinta un moment important in evolutia relatiei domnitorului cu boierii. Lapusneanul le cere iertare pentru crimele comise si ii invita la curte, la un ospat dat in cinstea lor.

Boierii cad in plasa si la ospat 47 dintre ei sunt omorati. Cel din urma sacrificat este Motoc, pe care domnitorul il preda multimii revoltate. Din capetele boierilor ucisi pune sa se inalte o piramida pe care i-o arata Doamnei Ruxanda, ca leac de frica. Peste cativa ani, domnitorul se imbolnaveste si cere sa fie calugarit. Cand iese din criza, ii ameninta cu moartea pe calugari si pe fiul sau.

Punctul culminant il constituie revenirea in tara a boierilor Stroici si Spancioc. Acestia o sfatuiesc pe Doamna Ruxanda sa-l otraveasca pe Lapusneanul.Deznodamantul prezinta moartea lui Lapusneanul in chinuri groaznice.Nuvela are caracter romantic. Actiunea are ca fundal Moldova secolului al XVI-lea. Culoarea locala este sugerata de vestimentatia Doamnei Ruxanda, dar si de arta culinara a epocii.

Personajul principal (protagonistul), Alexandru Lapusneanul, are un caracter puternic si este prezentat in antiteza cu celelalte personaje. Provenit din boierimea de rand, domnitorul manifesta fermitate si consecventa in tot ce intreprinde. Este, din acest motiv, un personaj static. Cuvintele pe care le adreseaza boierilor : "Daca voi nu ma vreti, eu va vreau" exprima hotararea de a ocupa tronul Moldovei, oricare ar fi atitudinea boierimii.

Complexitatea lui Lapusneanul este si mai bine evidentiata prin antiteza cu Motoc, dar si cu Doamna Ruxanda. Actele de cruzime pun in lumina componenta demonica a personalitatii sale. Varsarea de sange ii provoaca voluptate, tabloul piramidei de capete in fata caruia Daomna Ruxanda lesina, pe el il amuza. Este lucid si calculat. Pe Motoc il pastreaza pe langa el pentru ca are nevoie de un oportunist las.

Ocazia nu intarzie sa apara si cand multimea revoltata face din Motoc personificarea tuturor relelor si abuzurilor, Lapusneanul il sacrifica fara nici o parere de rau. Inteligenta domnitorului se manifesta atat in relatia cu Motoc, cat si in reactia pe care o are la solicitarea multimii. Se asigura, predandu-l pe Motoc, de simpatia "prostimii" , in care vede, pe buna dreptate, o forta ("Prosti dar multi").
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.