Nuvela psihologica - Moara cu noroc comentariu literar

Trimis la data: 2013-11-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 8.46 / 10
Downloads: 0
Autor: registersite91
Dimensiune: 23kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
NUVELA este o specie in proza a genului epic, de obicei cu un singur fir narativ si cu un conflict unic. In nuvela apar putine personaje care sunt caracterizate succint, dar pregnant. Spatiul si timpul sunt bine determinate, personajele au caractere puternice si sunt surprinse in situatii conflictuale. Naratorul este, in general, obiectiv, nu se implica in actiune si nici nu intervine in favoarea sau defavoarea personajelor.
Nuvela poate fi clasificata in functie de mai multe criterii. Unul dintre acestea ar fi curentele literare; vorbim astfel de nuvela realista ("Popa Tanda" de Ioan Slavici), de nuvela naturalista ("In vreme de razboi" de I.L.Caragiale). Un alt criteriu de clasificare a nuvelei este cel tematic : nuvela istorica ("Alexandru Lapusneanul" de Costache Negruzzi), psihologica ("Moara cu noroc" de Ioan Slavici), fantastica ("La tiganci" de Mircea Eliade).

Nuvela psihologica se subestimeaza conceptului general "nuvela". Astfel, si in acest tip de nuvela identificam un singur fir narativ, un numar restrans de personaje, un conflict puternic. Spatiul si timpul sunt bine determinate, iar naratorul este obiectiv. Ceea ce distinge nuvela psihologica de celelalte tipuri de nuvela este accentul pus pe analiza vietii interioare a personajelor. Conflictul exterior este dublat de unul interior.

"Moara cu noroc", capodopera prozei lui Ioan Slavici, are un singur fir narativ. Ghita, cizmar sarac, decide sa ia in arenda hanul "Moara cu noroc", pentru a castiga mai mult si mai repede. Insotit de intreaga familie, el se instaleaza la "Moara cu noroc", unde afacerile ii merg bine. Usurinta cu care el se adapteaza la noile sale conditii este insa prevestitoare de rau. Aparitia lui Lica Samadaul la han tulbura pentru totdeauna linistea familiei lui Ghita. Lica se impune respingand orice forma de opozitie din partea carciumarului.

Conflictul exterior se manifesta intre Ghita si Lica. Carciumarul incearca sa ramana un om liber si stapan pe situatie; Lica Samadaul ii impune propriile reguli si il subordoneaza incetul cu incetul, speculandu-i slabiciunea pentru bani, dar si pentru Ana, sotia lui. Acceptand sa-i fie complice lui Lica, Ghita intra in conflict si cu comunitatea din care face parte, dar si cu autoritatea reprezentata de Pintea jandarmul si de comisarul de la Ineu.

Conflictul interior poate fi urmarit pe tot parcursul nuvelei. Ghita traieste ceea ce in morala poarta numele de "conflict de motivatii". Astfel, Ghita trebuie sa respecte contractul asumat cu familia sa, a carei raspundere o poarta si de care este legat prin iubire. De asemenea, Ghita este legat de opinia publica in fata careia tine sa apara ca un om cinstit si vrednic de respect.

Ghita este si ceea ce crede lumea despre el. Ignorarea opiniei publice are consecinte nebanuite asupra evolutiei sale. In sfarsit, Ghita este atras de perspectiva pe care i-o ofera Lica. Tensiunile sufletesti care il obliga pe Ghita sa actioneze intr-o directie sau alta, apar din neputinta barbatului de a impaca toate imperativele care ii domina personalitatea. A actiona in sensul dorintelor familiale inseamna a se simti frustrat de castigul banilor, a-l urma pe Lica inseamna a pierde stima familiei dar si a opiniei publice. Orice decizie ar lua, Ghita este chinuit si lipsit de libertate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.