Nuvelele lui Liviu Rebreanu

Trimis la data: 2015-11-17
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 7
Nota: 9.94 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristian_R
Dimensiune: 28kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cei dintai ani ai existentei sale se desfasoara in Nasaud , iar scoala primara o face cu tatal sau , la Moieru .
Urmeaza 2 clase la gimnaziu graniceresc din Nasaud , trei clase la liceul german din Bistrita si inca trei la scoala de Honvezi din Sopron ( Ungaria ) , unde isi ia bacalaureatul . In toamna anului 1903 pleaca la Budapesta cu intentia de a studia medicina , dar starea materiala a familiei lui il determina sa intre ca bursier la Academia Militara "Ludoviceum" din Budapesta pana in 1906 , cand iese sublocotenent in armata austro-ungara . Cariera militara a scriitorului se incheie in 1908 , in urma unui conflict cu autoritatile , dupa ce fusese repartizat la garnizoana honvezilor regali din Gyula
Participand la serbarile "Astrei" , cunoaste scriitori din tara si e decis sa treaca muntii , episod care se va petrece in 1909 . La scurt timp , in 1910 , e arestat la cerera guvernului austro-ungar si dupa o perioada dedetentie la Vavaresti , e extradat si intemnitat la Gyula . In inchisoare , traduce din M Gorlei . Prima parte a activitatii lui ca scriitor se desfasoara in spatiul jurnalisticii , apoi va colabora la "Lumina" , "Flacara" , "Revista idealista" , "Viata romaneasca" .

Impreuna cu M. Sorbul scoate intre anii 1910-1911 revista "Scena" , iar in 1911 este numit de catre Emil Garleanu secretar literar al Teatrului din Craiova . In 1912 se casatoreste cu Fanny I. Radulescu si in acelasi an ii apare la Orastie cel dintai volum "Framantari" , care va fi urmat in 1919 de "Golanii" si "Marturisire" .
In timpul razboiului termina prima versiune a romanului "Ion" , iar dupa incheierea conflagratiei primeste directia colectiei "Scriitori celebri" , traducand numeroase lucrari .

In 1919 va incepe colaborarea cu "Sburatorul" , cu cronici teatrale si nuvele si-n acelasi an are loc premierea piesei "Cadrilul" . In 1920 apare romanul care il va impune ca cel mai mare prozator de pana atunci , "Ion" .Rebreanu face parte dintre membrii statornici ai cenaclului "Sburatorul" , colaborand la periodicele inspirate din acest cenaclu si fiind chiar director al unor publicatii ce ilustreaza ideologia lovinesciana : "Romania Literara" ( 1932 - 1934 ) , "Viata" ( 1940 - 1944 ) .

Romanul aparut in 1920 este considerat de Lovinescu "cea mai mare creatie romaneasca" si el ii va aduce scriitorului consacrarea academica . Academia ii acorda premiul Nasturel , iar , 2 ani mai tarziu , dupa aparitia romanului "Padurea Spanzuratilor" primeste marele premiu al romanului . Ultimele 2 decenii ale existenti sale marcheaza recunoasterea ca personalitate de prima marime , e ales presedinte al Societatii Sciitorilor Romani si delegat la Congresul International al sciitorilor de la Berlin .Va participa si la congresul autorilor dramatici ( Madrid ) si la centenarul Ibsen ( Oslo ) . Este director al teatrului national de la Bucuresti .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.