OBIECTUL CRIMINOLOGIEI

Trimis la data: 2011-03-03 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 5
Autor: Yoly Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Unul din principalele criterii de delimitare a criminologiei de alte stiinte il reprezinta obiectul de studiu. Cu privire la obiectul de studiu s-au exprimat multe puncte de vedere, cel mai adesea controversate, de la viziuni pesimiste precum celebra afirmatie a lui Thorsten Sellin potrivit caruia "criminologia reprezinta o regina fara regat" facuta in 1950 cu ocazia celui de al II-lea Congres international de criminologie de la Paris, pana la cele optimiste de felul lui Laignel-Lavastine si V.V. Stanciu care considera criminologia, asa cum am vazut, un fel de superstiinta. Conceptiile cu privire la obiectul de studiu reflecta, in mod firesc, particularitatile istorice si epistemologice ale procesului de formare a criminologiei.

Faptul ca a aparut si s-a dezvoltat, o perioada de timp, in cadrul altor discipline stiintifice, a dus la o dominare a sistemului conceptual propriu acelor discipline. Consecinta cea mai directa a fost fragmentarea obiectului de cercetare. Formarea criminologiei generale reprezinta, prin urmare, rezultatul unui proces de integrare mai ales in privinta obiectului de studiu.

Pentru o intelegere mai buna a acestui proces am clasificat diferitele opinii cu privire la obiectul de studiu, in doua grupuri: conceptii sectoriale si conceptii unificatoare, fiecare grup prezentand mai multe variante.

CONCEPTIILE SECTORIALE
A) Dupa cum am aratat, "criminologia clasica" si-a concentrat atentia asupra faptei penale. in acea perioada nu se punea inca problema unei delimitari de dreptul penal, asa incat conceptul de infractiune este in egala masura utilizat si in criminologie.

Criminologia pozitivista propune nu numai o schimbare de perspectiva cu privire la obiectul de studiu, dar si o delimitare de ordin conceptual, de dreptul penal. Garofalo, in primele pagini ale cartii sale, arata ca punctul de plecare al stiintei criminologice trebuie sa fie "notiunea sociologica a crimei". Acest proces de delimitare va continua timp de aproape un secol, sustinut fiind mai ales de reprezentantii orientarii sociologice.

Se considera astfel ca infractiunea in acceptiunea sa juridicopenala
- sinonima in criminologie cu notiunea de crima sau de delict este pur formala (creatie a legii), relativa (variind in timp si spatiu) si eterogena (insumand fapte foarte diferite, de la omor pana la fapte minore).

S-au propus astfel numeroase definitii criminologice ale infractiunii care ar rezolva neajunsurile de mai sus. Gassin defineste infractiunea, din punct de vedere criminologie ca o realitate umana si sociala, anterioara oricarei incriminari, ce consta intr-o agresiune a unei persoane sau a unui grup indreptata impotriva celor mai importante valori ale grupului social.

Cert este ca majoritatea autorilor care sustin ca obiectul criminologiei il constituie fapta penala (infractiunea, crima, delictul) ii confera acestuia o acceptiune foarte larga, ce depaseste sfera normativului juridic. Un exemplu in acest sens il ofera Sellin, care intelege prin "crima" orice incalcare a normelor de conduita din societate, indiferent daca acestea constituie obiectul unei reglementari juridice, iar Sutherland sustine ca obiectul criminologiei il constituie infractiunea ca fenomen social.

Desi socoteste ca pentru a constitui infractiune fapta antisociala trebuie sa fie incriminata ca atare de lege, Sutherland confera o acceptiune foarte larga conceptului prin aceea ca include in sfera acestuia, alaturi de faptele ce incalca legea penala, si pe cele de natura civila si administrativa, extinzand astfel foarte mult obiectul criminologiei.

Pentru Garofalo - care este, asa cum am vazut, printre primii criminologi ce se delimiteaza de conceptele penale - agresiunea loveste in sentimentele morale elementare ale indivizilor, pentru Durkheim aceasta afecteaza emotiile sau pasiunile colective. Influentat de sociologul american Talcott Parson, Gassin considera ca obiectul criminologiei il constituie "actiunea criminala" care, ca varianta a "actiunii sociale", in viziunea lui Parson presupune urmatoarele elemente:

1) un subiect-actor care poate fi un individ, un grup sau o colectivitate;
2) o situatie ce include obiecte fizice (obiecte materiale, conditiile geografice, climaterice etc.) si obiecte sociale (ceilalti actori) cu care subiectul-actor intra in raport;
3) semne si simboluri prin intermediul carora subiectul-actor parvine sa cunoasca mediul ambiant, sa-1 resimta si sa-1 evalueze;
4) reguli, norme si valori care ghideaza actiunea acestuia, adica modul in care va actiona fata de obiectele fizice si sociale care formeaza mediul sau.

Luand ca baza aceasta definitie, Gassin considera ca actiunea criminala, ca varianta a actiunii sociale, se caracterizeaza prin faptul ca atitudinea adoptata de actor intr-o situatie data este contrarie regulilor, normelor si valorilor acceptate in acea societate.

Gassin considera ca, astfel definita, actiunea criminala prezinta un mai mare grad de generalitate, avand totodata si o semnificatie mai precisa in raport cu conceptul juridico-penal de infractiune.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.