O Scrisoare Pierduta - demonstratie

Trimis la data: 2008-03-31
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.54 / 10
Downloads: 4444
Autor: Sergiu Davidescu
Dimensiune: 7kb
Voturi: 373
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Tema accestei comedii constituie o satira la adresa moravurilor politice si familiale din ultimele decenii ale secolului trecut intr-un oras de provincie in apropierea alegerilor pentru Camera Deputatilor. Titlul evidentiaza pretextul in jurul caruia se dezvolta intregul subiect al piesei, pierderea scrisorii de catre Zoe si gasirea ei de catre adversarii politici.
Un mare scriitor roman, vestit dramaturg si prozator Ion Luca Caragiale este numit de Bogdan Hasdeu un “Moliere al Romaniei. Comedia se bucura de un real success pe scena Teatrului National jucata pentru prima data pe 13 noiembrie 1884. Tema accestei comedii constituie o satira la adresa moravurilor politice si familiale din ultimele decenii ale secolului trecut intr-un oras de provincie in apropierea alegerilor pentru Camera Deputatilor.

Titlul evidentiaza pretextul in jurul caruia se dezvolta intregul subiect al piesei, pierderea scrisorii de catre Zoe si gasirea ei de catre adversarii politici. Comedia apartine genului dramatic intrucatea poate fi prezentata si jucata pe scena, modul de expunere fiind dialogul. Comedia este specie a genului dramatic in proza sau in versuri in care sunt infatisate personaje si moravuri sociale intr-un mod care starneste rasul, avand in totdeauna final fericit.

O scrisoare pierduta este o comedie ce apartine genului dramatic si intruneste atat trasaturile genului dramatic cat si ale speciei. A fost scrisa pentru a fi reprezentata pe scena. De aceea este structurata in acte si scene. Subiectul comediei este simplu, se desfasora ascendant, atingand punctual culminant in care cititorul sau spectatorul traieste o tensiune maxima si incheindu-se cu un deznodamant comic.

Opera se deschide cu expozitiunea. Tipatescu are o discutie cu Pristanda prin care ii aduce la cunostinta ca Nae Catavencu se afla in posesia unei scrisori ce ii poate aduce reusita in afaceri. Intriga reprezinta pierderea scrisorii de catre Zoe Trahanache. Aflandu-se in posesia scrisorii, Catavencu ii santajeaza pe Zoe si Trahanache cerandu-le in schimbul scrisorii sustinerea la alegeri.

Piesa atinge punctual culminant cand Farfuridi si Catavencu isi rostesc discursurile urmand sa afle de candidatura lui Agamemnon Dandanache. Deznodamantul este unul fericit, cele doua tabere se impaca aratandu-l pe Catavencu doar in postura de organizator al festivitatilor si Agamemnon fericitul ales.

Conflictul dramatic reprezinta axa in jurul careia se dezvolta actiunea.Exista un conflict de baza,publicarea scrisorii de catre Catavencu in ziarul “Racnetul Carpatiilor”.Conflictului principal I se subordoneaza o serie de conflicte secundare, Farfuridi si Branzovenescu se tem de tradare si apare conflictul in interiorul partidului, intre Zoe si Tipatescu cu privire la sustinerea candidaturii lui Catavencu.

In comedie apare un numar mare de personaje care au o trasatura dominanta si sunt privite in complexitatea lor.Tipatescu reprezinta modelul junelui prim, al primului amorez, amant al sotiei lui Trahanache, Zoe ce reflecta tipul adulterinei voluntare si autoritare.Trahanache reprezinta modelul omului lent, ticaitului.Pristanda reflecta tipul servitorului umil, al omului slugarnic, iar Catavencu omul ambitios si ingamfat urmat de Farfuridi si Branzovenescu ce formeaza un cuplu comic si modelele oamenilor prosti si fuduli.

Cercul personajelor este inchis de catre Cetateanul Turmentat, omul simplu si intotdeauna sincer.Varietatea si complexitatea personajelor lui Caragiale creeaza inca o sursa a comicului si aduc in sufletul cititorului sentimente comice. Exista o oarecare limitare in timp si spatiu.Actiunea se petrece pe la sfarsitul secolului XIX intr-un judet de munte in apropierea alegerilor pentru Camera Deputatilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.