O , ramai

Trimis la data: 2010-02-01
Materia: Romana
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 2
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 213
Autor: B. Alexandru Ionut
Dimensiune: 7kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
„O rămâi”,a fost publicată in revista Convorbiri literare la 1 februarie 1879. Şi pune în valoare motivul comunicării dintre om si natura,al interesului naturii pentru iubirea poetului!
Punctele de suspensie de la sfârşitul titlului ii descoperise sentimentele sugerează intensitatea chemări ,dorinţa chemării pădurii de-al avea alături.

Poezia e conceputa ca un dialog dintre scriitor. Chemarea pădurii rămânând fără răspuns pentru ca poetul se exprima prin gest si mimica si îşi interiorizează propriile sentimente.

Poezia este structurata in doua părţi:prima parte pădurea îl cheamă pe poet in lumea de basm a copilăriei si in cea de a doua parte unde este reliefata imposibilitatea întoarcerii poetului in aceasta lume mirifica.

Mai intui pădurea copilăriei personificata ,îl înţelege si îl îndrăgosteşte pe poet si de aceea i se adresează direct.„O, ramai,ramai la mine/Te iubesc atât de mult”

Pădurea ii oferă înţelegere fiind confidentă dar si ocrotire,căci ia se identifica in strofa a doua cu universul copilăriei(„In al umbrei întuneric/Te asemăn unui prinţ”)si îi oferă posibilitatea cunoaşterii naturii, ale rosturilor lumii:,,Eu te fac s-auzi în taină /Mersul cârdului de cerb”.

Vârsta copilăriei este o vârstă a basmelor ‚ dar şi vârsta cunoaşterii ‚ a iniţierii în tainele lumii.Universul cunoaşterii copilului se îmbogăţeşte,deoarece începe să înţeleagă glasul naturii şi chiar să vibreze în ritmul ei.,,Eu te văd răpit de farmec /Întinzând piciorul gol’’.

Are loc o iluminare prin cunoaştere,copilul poate trai clipe de imensa fericire si strălucire pierzând pentru nu moment noţiunea timpului:,,Ani tai se par ca clipe/clipe dulci se par ca veacul”.Epitetul ,,clipe dulci”, comparaţiile ,,ani se par ca clipe,clipe se par ca veacul”repetiţia substantivului clipe,verbul se pare ca vrea sa sugereze fericirea deplina.

Cea a doua secvenţa pune in evidenta atitudinea poetului fata de chemarea pădurii odată cu trecerea copilăriei .Pentru încet are o atitudine de nepăsare,de indiferenta,propriei tinereţi ,manifestata prin gest şi mimică.,,Şueram la ale ei chemări /Şi am ieşit in câmp râzând”.

Maturitatea,sugerată prin adverbul astăzi impune o altă atitudine de înţelegere a imposibilităţii întoarcerii poetului în lumea copilăriei şi deci în timp. El este copleşit de regretul copilăriei si al fericiri pierdute.

Odată cu trecerea timpului tainele naturii nu pot fi descifrate căci universul mirific de basm al copilăriei a dispărut, întoarcerea în timp nemaifiind posibilă. Aşadar pădurea simbolizează copilăria pierdută, câmpul semnifică tinereţea nepăsătoare, iar adverbul astăzi maturitatea dar şi nostalgia, căutarea continuă.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.